fallback

Ястребовият ход на ЕЦБ обърка инвеститорите в Европа

Централната банка на еврозоната изчака твърде дълго, смята анализатор

19:31 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси на Стария континент завършиха без единна посока в четвъртък, след като по-рано през деня Европейската централна банка (ЕЦБ) демонстрира остротата на ястребовите* си нокти, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 добави 0,44% към стойността си, или 1,88 пункта, до 424,39 пункта.

Германският бенчмарк DAX намаля с 0,27%, или 35,24 пункта, до 13 246,64 пункта.

Френският показател CAC40 записа ръст от 0,27 на сто до 6201,11 пункта.

Във Великобритания измерителят FTSE100 отчете незначително повишение, достигайки 7270,51 пункта.

В четвъртък ЕЦБ одобри лихвено повишение в размер на 50 базисни пункта (б.п.), първото от 11 години насам. С него лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение се повишават съответно до 0,50%, 0,75% и 0,00%, считано от 27 юли 2022 г.

Хинеш Пател, портфолио мениджър в Quilter Investors, смята, че лихвените увеличения на ЕЦБ няма да са особено полезни в намаляването на това, което в основата си е енергийна криза.

"ЕЦБ изчаква твърде дълго спрямо Фед и Английската централна банка (АЦБ), създавайки допълнителен натиск върху еврото, който увеличава и инфлационния натиск.", коментира Пател.

Сутринта италианският премиер Марио Драги отново връчи оставката си, като този път президентът на страната Серджо Матарела я е приел.

В четвъртък Roche, ABB, Givaudan, SAP, Ocado и AngloAmerican публикуваха финансовите си отчети.

Шведската медийна компания Viaplay Group добави 11% към капитализацията си, след като придоби платения спортен стрийминг канал Premier Sports.

На дъното бе германската фирма Hellofresh, чиито акции поевтиняха с 14%. Причината за това станаха понижените ценови цели за ценните книжа от Barclays и Berenberg.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още