fallback

ЕЦБ привика на помощ скандинавския бог Хеймдал

Нов инструмент ще разглежда документите на възможни нови членове на борда на регулатора

15:51 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Скандинавският бог Хеймдал - пазител на небесния град Асгард - се присъединява към Европейската централна банка (ЕЦБ). За това съобщи членът на надзорния орган на банката Елизабет Маккол, цитирана от Ройтерс.

Става въпрос за нов софтуерен инструмент на ЕЦБ, чиято задача ще е да анализира документите, които банките изпращат към регулатора, за проверка на възможни членове на борда и за възможни нови попълнения на ключови позиции.

По думите на Маккол Хеймдал ще може да разчита и информация, написана от човешка ръка, на база предварително установени правила.

"Инструментът освобождава надзорните органи от различни задачи, които изискват много време, намалява възможността от човешки грешки и дава време надзорната оценка да се фокусира върху най-важните аспекти на всеки кандидат", каза централният банкер.

В подобна проверка за възможни членове на борда ЕЦБ определя дали даден банкер разполага с необходимите опит, репутация, независимост и време за конкретната роля, като търси и дали няма конфликт на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още