fallback

Съмнения за ангажиментите на Русия в Украйна тласнаха надолу борсите в Европа

Секторът на търговията на дребно поведе загубите на Стария континент в сряда

19:40 | 30.03.22 г. 5

Европейските борси завършиха сесията в сряда със спад след поредния кръг от преговори между Русия и Украйна с цел намиране на решение на конфликта, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,7%, а секторът на търговията на дребно се раздели с 2,7% от стойността си и поведе загубите. Петролният и газовият сектор отбеляза ръст от 3%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,55% до ниво от 7578,75 пункта. Германският DAX е надолу с 1,45% до равнище от 14 606,05 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,74% от стойността си и завърши деня на ниво от 6741,59 пункта.

На корпоративния фронт книжата на компанията за маркетингови услуги 54 Capital на рекламния гуру Мартин Сорел поевтиняха с почти 35%, след като компанията отложи публикуването на предварителните си резултати заради забавяне на одит.

Цената на акциите на британската издателска и образователна компания Pearson се понижи с почти 7%, след като американската инвестиционна компания Apollo се отказа от офертата си за придобиването ѝ.

На върха на Stoxx 600 книжата на Telecom Italia поскъпнаха с над 7% на фона на твърденията за получена оферта за придобиване на подразделението ѝ за IT услуги.

Нагласите на инвеститорите бяха подкрепени във вторник след преговорите между руски и украински представители в Турция, на които руският заместник-министър на отбраната заяви, че Москва е решила да намали „драстично“ военната си активност близо до украинската столица.

Но ангажиментът беше поставен под съмнение. Макар руската армия да започна да придвижва някои от войските си от района около Киев към други позиции в Украйна, прессекретарят на Пентагона Джон Кърби предупреди, че движението на бойните части не съставлява оттегляне.

Гай Милър, главен пазарен стратег и ръководител на макроикономическите анализи в Zurich Insurance, коментира пред CNBC в сряда, че волатилността в последно време следва „обичайната динамика по време на война“.

„Когато сравняваме периода в подготовката на войната в Украйна, той е много сходен с редица кризи от миналото, а представянето през последния месец следва тази обичайна траектория“, допълва Милър.

„Траекторията за пазарите, за рисковите активи в бъдеще все още е възходяща, но нека бъдем много ясни – ситуацията е много рискова, докато се върнем към фундаментите“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още