fallback

Руските акции почти заличиха ръстовете след отварянето на Московската борса

В петък индексът MOEX затвори с 3,7% по-ниско след ръста от 4,4% в четвъртък. Най-силно поевтиняха акциите на "Газпром" - с 12%

19:30 | 25.03.22 г. 6

Руските акции поевтиняха в петък, изтривайки по-голямата част от повишенията на цените, постигнати през предишната сесия в четвъртък, когато пазарът беше отворен отново след рекордно дълго затваряне в опит да се ограничат разпродажбите.

В петък руският индекс MOEX затвори с 3,7% по-ниско, след като се повиши с 4,4% в четвъртък.

Най-губещи бяха акциите на газовия гигант "Газпром", които поевтиняха с 12%, след като САЩ и Европейският съюз постигнаха споразумение за намаляване на зависимостта от руския природен газ.

Индексът се повиши по време на съкратената сесия в четвъртък, а спадовете в петък бяха ограничени, тъй като руското правителство взе мерки за ограничаване на разпродажбите, включително забрана за продажби на местни акции от чуждестранни инвеститори и забрана на късите продажби. Целта на мерките бе да се избегне повторение на спада от 33%, регистриран през първия ден от инвазията в Украйна миналия месец.

Руските акции са най-зле представилите се в света от началото на годината.

Русия бавно възобновява търговията си с акции, след като я спря от 28 февруари до вчера заради безпрецедентните санкции срещу страната.

Днес Московската борса проведе търговия с 33 акции от състава на MOEX, докато акциите извън индекса се търгуваха в специален режим на договаряне.

Книжата на "Лукойл" и на "Сбербанк" поевтиняха, докато тези на производителя на торове "Фосагро" и на Новатек поскъпнаха.

"Вчера основната тема бяха горещи пари в търсене на тактически покупки", коментира Дмитрий Полевой, анализатор в Locko-Invest в Москва. "Днес изглежда пазарът се движи от известни продажби плюс повече активност от хора, които останаха настрана вчера". "Определянето на цените ще отнеме време, тъй като е трудно правилно да се преценят новите справедливи цени. Историята със санкциите все още е с отворен край."

Някои участници на пазара предупредиха да не се разчита твърде много на пазарните движения тази седмица, тъй като чужденците, на които беше забранено да продават, държат повече от половината от свободно търгуваните акции на руския фондов пазар. Белият дом разкритикува частичното възобновяване на търговията с акции, наричайки го "отваряне на пазара в стил Потьомкин", заявявайки, че това не е истински пазар.

Все пак някои казват, че местните дребни инвеститори могат да купуват акции за защита от инфлацията, а от Московската борса заявиха, че делът на индивидуалните инвеститори в обема на търговията в четвъртък е 58%.

Забраната за продажби от чужденци предпази местния фондов пазар от по-дълбок срив, след като руските акции бяха изключени от глобалните индекси, а борсово търгуваните фондове, проследяващи акциите на руски компании, бяха замразени.

Европейските компании с бизнес експозиция към страната загубиха над 100 млрд. долара пазарна капитализация от началото на войната, а глобалните депозитарни разписки на руските компании поевтиняха с повече от 95%, преди да бъдат спрени от търговия.

По-рано този месец правителството обяви, че до 10 млрд. долара от Националния фонд за благосъстояние може да бъдат изразходвани за закупуване на местни акции. Въпреки това Русия досега се въздържа от използването на своя суверенен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още