fallback

Европейските индекси остават на червено в очакване на руския конвой към Киев

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се сви с 2,2%, като секторът на туризма и свободното време се срина със 7%

19:20 | 01.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия във вторник дълбоко на червено на фона на съобщенията, че мащабен руски конвой се е запътил към украинската столица Киев, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се сви с 2,2%, като секторът на туризма и свободното време се срина със 7%. Известна компенсация предложи сегментът на суровините с ръст от 1%.

Британският измерител FTSE се понижи с 1,7%. От своя страна германският показател DAX и френският CAC отписаха по около 3,9%. С над 4% се сви италианският бенчмарк FTSE MIB.

Русия напредва в Украйна, като според сателитни изображения мащабен ковой от руска военна техника от около 65 км се насочва към украинската столица Киев. Сателитните снимки са направени от Maxar Technologies в понеделник, но все още няма официално потвърждение.

Други изображения от Maxar показват, че налице е военна активност в южните части на Беларус, като се вижда разположението на сухопътни части, придружени от хеликоптери. Засега не е официално потвърдено дали тези сили се очаква са ке присъединят към руската армия.

Обратно на европейските пазари акциите на компаниите, които се приема, че са по-значително изложени на новини за руската атака, понасят загуби. Руско-английската компания за добив Polymetal International изтри над 26% от стойността си само във вторник.

Обратно, германската отбранителна компания Rheinmetall продължава да поскъпва, след като германското правителство обеща да увеличи разходите за отбрана. Акциите поскъпнаха с над 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още