fallback

Преговорите между Украйна и Русия потопяват щатските индекси*

Волатилността на пазарите ще продължи да е висока, докато няма някакво решение за войната в Украйна, смятат анализатори

18:19 | 28.02.22 г.

Водещите борсови индекси на Wall Street отбелязват спадове в понеделник, докато делегациите на Русия и Украйна продължават своите преговори в ранния следобед, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 1,23%, или 420,39 пункта, до ниво от 33 638,36 пункта.

Широкият барометър S&P 500 отстъпва с 0,92%, или 40,54 пункта, до 4344,11 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва понижение от 0,28%, или 38,58 пункта, падайки до ниво от 13 656,05 пункта.

Движенията се случват на фона на все още високото напрежение в Европа, което заля с червена вълна от спадове финансовите борси по света.

„Войната като цяло е обстановка „без рискове“ за рисковите активи. Инвеститорите се насочват към държавни облигации и други активи за съхраняване на стойността... Всичко случващо се е безпрецедентно, затова единственото разумно нещо, което може да се каже е, да очакваме волатилността да продължи в очакване на решение (на ситуацията)“, написа в своя бележка стратегът в Raymond James Тавис МакКорт.

Акциите на компании за отбрана като Lockheed Martin и Northrop Grumman поскъпват със съответно 5,27% и 6,55%, докато банковите акции са подложени на натиск. Ценните книжа на JPMorgan поевтиняват с 2,60 на сто.

Валутните пазари преминаха през силно волатилен понеделник. Централната банка на Русия обяви, че повишава лихвения процент двойно от 9,5% на 20%. Освен това руският регулатор забрани на брокерите да продават ценни книжа на чужденци в опит да предпази активите на страната от наложените санкции от запада и въведе задължителни продажби към държавата на твърда валута от приходите от износ на компаниите.

Търговията на руската борса в понеделник бе отменена.

В понеделник сутринта цената на руската рубла се срина до ново рекордно дъно.

"Може би станахме свидетели на най-рязкото поевтиняване на рублата в модерната история, но това трудно може да се нарече дъно“, смята старшият пазарен анализатор в FxPro Алекс Купцикевич. „Може да се говори за преминаване към нормализация едва след подходящите стъпки от страна на политиците“, допълни експертът.

В понеделник суровият петрол продължи своя ценови възход, последван от златото. Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се покачва с близо 4% до 95,18 долара за барел, доближавайки се до границата от 100 долара за барел. Цената на златото нараства с 1,6%, или 30,2 долара, до 1917,8 долара за тройунция.

Доходността на щатските облигации намалява. Доходността на 10-годишния бенчмарк спада до 1,87%.

„Премахването на някои руски банки от финансовата система SWIFT (без енергийните трансакции) и замразяването на достъпа на Руската центална банка до активите в чуждестранна валута, държани на запад, видимо увеличава икономическите рискове“, коментира Денис ДеБушер от 22V Research.

Въпреки волатилността, превзела пазарите по света, миналата седмица Dow отбеляза най-добрия си ден от ноември 2020 г., но отчете трета поредна седмица на спадове. Индексите S&P 500 и Nasdaq приключиха седмицата на зелена територия, отбелязвайки ръстове от съответно 0,8% и 1,1%.

Технологичният измерител Nasdaq Composite продължава да е на територията на корекция, с 15% под рекордното си ниво.

*Към 17:32 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още