fallback

Изменението на климата може да струва на България 11 млрд. евро за ремонт на сгради

Ново проучване разкрива последиците от корозията, предизвикана от климатичните промени, върху сградите в европейските страни

13:30 | 19.10.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Проучване на Съвместния изследователски център (Joint Research Centre - JRC) на Европейския съюз (ЕС) относно въздействието на изменението на климата върху корозията на европейския сграден фонд от армиран бетон, разкрива последиците от корозията, предизвикана от климатичните промени, върху сградите в европейските страни, включително и в България.

JRC очаква, че при сценарий на тежко изменение на климата с прогнозирано затопляне от 3 градуса по Целзий до 2100 г., България би могла да бъде изправена пред общи разходи за ремонт поради корозия в размер на 11 млрд. евро, съобщава пресслужбата на организацията.

Това би означавало необходимост от ремонт на 99% от приблизително 383 174 сгради, проучени в България. Прогнозираното въздействие върху благосъстоянието се очаква да бъде 0,23 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до 2100 г., като се вземат предвид прогнозираните годишни разходи за ремонт в размер на 0,2 млрд. евро. Процесът на корозия, предизвикан от карбонизацията в сградите, се очаква да започне около 2065 г. При сценарий на умерено изменение на климата не се очаква сградите да бъдат засегнати от корозия.

Проучването на JRC е първата оценка на въздействието на изменението на климата върху европейските сгради от бетон, по-специално по отношение на химическия процес, наречен карбонизация, който може да отслаби структурата с течение на времето. В проучването се изчислява времето за начало на корозията, дължаща се на изчерпване на покритието на стоманената армировка, и се оценяват свързаните с това разходи за ремонт и годишната загуба на благосъстояние. Проактивният подход на Европейската комисия (ЕК) към управлението на климатичните рискове изтъква колко важно е да се включи адаптацията и устойчивостта към климата в строителните стандарти.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още