fallback

Строителството на многофамилни сгради в САЩ се свива през септември

Общият брой разрешителни за строеж е намалял с 2,9% до 1,43 млн. на годишна база

17:56 | 18.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Жилищното строителство в САЩ се забавя през септември, тъй като спадът в многофамилните проекти заличава ръста при строителството на еднофамилни сгради, съобщава Bloomberg.

Броят на започнатите жилища е намалял с 0,5% през миналия месец до 1,35 млн. на годишна база, става ясно от правителствени данни. Това контрастира с възстановяването през август.

Данните за септември са в съответствие с прогнозата на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Новопостроените еднофамилни къщи растат с 2,7% до 1,03 млн. броя на годишна база, най-високото ниво за последните пет месеца. Строителството на многофамилни сгради междувременно се срина с 9,4% до четиримесечно дъно.

Общият брой разрешителни за строеж - показател за бъдещото строителство - е намалял с 2,9% до 1,43 млн. на годишна база. Молбите за разрешителни за строителство на еднофамилни къщи се повишава с 0,3% до 970 000 броя.

Жилищното строителство в САЩ се забавя заради спада при многофамилните проекти. Графика: Bloomberg

Дори с нарастването на строителството на еднофамилни жилища, темпът се забавя на фона на този, наблюдаван в края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато лихвите по ипотечните кредити бяха около 3%, а историческият недостиг на налични жилища за продажба стимулира търсенето на нови жилищни сгради.

Въпреки това, след като Федералният резерв повиши лихвените проценти до най-високото им ниво за последните две десетилетия, търсенето отслабна и в крайна сметка доведе до най-голямото предлагане на нови жилища за последните 16 години.

Смята се, че жилищното строителство намалява като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ с най-бързия си темп през третото тримесечие от 2022 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още