fallback

В кои европейски градове наемателите плащат най-много за жилища?

Голяма част от градовете в топ 10 се намират в Нидерландия

15:53 | 20.10.24 г.

Средните наеми в Лондон са достигнали рекорден тримесечен връх от 2694 паунда (3220 евро) месечно – с 2,5% повече спрямо миналата година, показва нов доклад.

Данните на британския имотен портал Rightmove се базират на анализ на над половин милион имота, обявени за отдаване под наем в сайта на компанията между юли и септември 2024 г., пише Euronews.

Rightmove изчислява, че средният наем на най-желаните райони в центъра на Лондон възлиза на 3175 паунда (3795 евро), а в по-външните райони – на 2341 паунда (2797 евро).

Как се сравняват наемите в Лондон с европейските конкуренти?

Германската компания за анализ на данни Statista е проучила разходите за наем в 23 водещи европейски града за първото тримесечие на годината, за да определи най-скъпите места за наемане.

Анализирани са градове като Милано, Париж, Амстердам, Берлин, Лисабон, Хелзинки, Атина и Рим (но не и Лондон), за да се установи колко струва наемът на обзаведено жилище с една спалня.

Съгласно данните Амстердам е най-скъпият град за наемане на подобно жилище.

С наеми, достигащи 2275 евро на месец, цените в нидерландския град, макар и по-високи от други места на континента, са с почти 1000 евро на месец по-ниски от тези в Лондон.

Романтичните градове са сред най-скъпите

След Амстердам Рим и Париж са най-скъпите места за наемане сред изследваните държави. Наемателите ще трябва да отделят по 2000 евро на месец, за да живеят във Вечния град, а желаещите да тръгнат по стъпките на „Емили в Париж“ ще трябва да плащат по 1862 евро месечно.

Нидерландските градове Ротердам, Утрехт и Хага попадат топ 10 на най-скъпите места за живеене под наем. Ротердам, с наем от 1795 евро на месец, е поставен на четвърто място в списъка, плътно следван от Хага на пета позиция с месечен наем от 1790 евро.

Утрехт е изпреварен на шеста позиция от Мюнхен, като наемната цена от 1770 евро в германския град изпреварва нидерландския му съперник с наем от 1746 евро на месец.

Историческите италиански градове Болоня и Флоренция се нареждат в горната част на списъка на 11-та и 12-та позиция, като наемите им възлизат на по 1600 евро на месец, колкото и в Прага.

Европейските столици Мадрид и Берлин са значително по-евтини от Лондон и Амстердам, като наемите в испанския град са средно 1494 евро, а в германската столица – 1500 евро.

Най-изгодни градове с наеми около 1000 евро

Будапеща, Атина и Торино са най-достъпните места за наемане сред 23-те изследвани града. Будапеща взима титлата за най-евтини наеми, като месечно наемателите там плащат малко под 1000 евро.

Наемателите в Унгария ще трябва да отделят 950 евро на месец, за да живеят в столицата на страната.

Гръцката столица Атина, разположена на брега на Средиземно море, изисква от наемателите 1000 евро, за да се насладят на многобройните ѝ удоволствия, а италианският град Торино не остава по-назад със среден наем от 1100 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 20.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още