fallback

Литва е най-привлекателна за имотни инвестиции в Европа, България е в топ 10

В същото време на дъното са Белгия и Франция

15:23 | 11.10.24 г.

България се намира в челната десетка сред най-добрите страни за инвестиции в имоти в Европа - класация, която се води от Литва и Естония. Белгия и Франция са сред най-лошите, показва ново изследване на британската компания 1st Move International, цитирано от Euronews.

В доклада са изследвани ключови елементи от имотните инвестиции в европейските страни, включително ставките на имотните данъци, данъка върху приходите от наеми и брутната доходност от наеми. Изводът е, че Литва е най-добрата страна за инвестиции в недвижими имоти.

Най-добрите места за инвестиции в имоти в Европа

Столицата на Литва Вилнюс обещава средна доходност от наеми от 5,65%, сочат нови данни на онлайн изданието Global Property Guide.

Цените на наемите са високи в страната, те са нараснали с над 170% спрямо нивото им през 2015 г., сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Данъкът върху доходите от наеми е умерен на ниво от 15%. Чужденците не са ограничени да купуват имоти.

Цените на имотите в Литва са нараснали с над 10% през второто тримесечие на 2024 г. спрямо предходната година, показват данни на Евростат. Тенденцията вероятно ще продължи и ще донесе добра възвръщаемост от инвестициите.

Естония е поставена на второ място сред най-привлекателните страни в Европа за инвеститорите в имоти. Чужденците имат право да купуват имоти в Прибалтийската страна. Разходите за покупка, включително данъците, са относително ниски, като достигат около 1,3% от цената на имота. В същото време цените на наемите са относително високи, а брутната годишна доходност от наеми е около 4,5%. Данъкът върху доходите от наеми е на ниво от 20%.

Цените на имотите в Естония са нараснали с 6,7% в годината до юни 2024 г. и стойността на инвестицията може да се повиши още повече.

Румъния е на трето място сред най-привлекателните страни в Европа за инвестиции в имоти. Сред предимствата на северната ни съседка са ниският среден данък върху доходите от наеми от 10% и относително високата брутна доходност от наеми на ниво от 6,46% на година.

Ирландия също обещава висока доходност, главно благодарение на високите цени на наемите, но високите данъци може да отнемат част от годишните нетни доходи. Страната се бори с жилищна криза, тъй като не се строят достатъчно жилища за нарастващото население. Тя води до продължаващ ръст на цените на жилищата.

България, от своя страна, се намира на осмо място в класацията за най-добри места за имотни инвестици в Европа. Според данните брутната доходност от наеми годишно е в размер на 4,65% при данък върху доходите от наеми от 10%.

Според доклада добри възможности за инвестиции в имоти има също в Централна и Източна Европа в страни като Унгария, Словения и Полша, където наемите са високи (в Унгария те са нараснали със 180% спрямо нивото от 2015 г.), но данъците са умерени.

Цените на жилищата в Полша са нараснали със 17,7%, в Унгария те са се повишили с 9,8 на сто, а в Словения – с 6,7% в 12-те месеца до края на юни 2024 г., по данни на Евростат.

Най-лошите места за инвестиции в имоти

На обратния полюс Белгия е най-лошата страна за инвестиции в имоти, следвана плътно от Франция и Гърция, сочи докладът.

Белгия има едни от най-високите разходи по сделки с имоти в Европа, а данъкът върху приходите от наеми лесно може да достигне 50%. Средната доходност от наеми е около 4,2%, но тя може да е по-висока в столицата Брюксел. Цените на имотите са се повишили с 3,4% на годишна база през второто тримесечие на 2024 г.

Франция е на второ място сред най-лошите страни за инвестиции в имоти в Европа поради високите данъци и разходи за закупуване или наемане на имот. Например средният данък върху доходите от наеми на инвеститорите достига 18,28%. Брутната годишна доходност от наеми е около 4,5%. По данни на Евростат цените на имотите във Франция са намалели тази година с 4,6%.

Гърция е на трето място в класацията на най-лошите страни за инвестиции в имоти поради високите разходи за закупуване на имот и високата ставка на данъка върху доходите от наеми, която надхвърля 33%, сочи докладът.

Какво казва Google за тенденциите?

Авторите на доклада изследват също кои страни са най-популярни въз основа на търсенията в Google. Те са установили, че Испания и Португалия са водещите дестинации за покупка на имот. Глобалните търсения на имоти за покупка са достигнали 279 хил. между 2023 и 2024 г. за Испания.

Страната предлага благоприятен данъчен режим за чуждестранни инвеститори, стандартна ставка от 19% за граждани на ЕС и 24% за граждани на трети страни на данъка върху доходите, включително от отдаване на имот под наем.

Португалия е на второ място с над 270 хил. търсения, свързани с покупка на имот в страната. Чужденците могат да купуват имоти при същите условия като местните жители.

Но популярността на тези две страни доведе до хроничен недостиг на достъпни жилища за местните жители. Номиналните цени на жилищата са нараснали с почти 70% в Португалия от 2015 г. насам, сочат данните на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още