fallback

Строителната продукция у нас през август е нараснала най-силно от началото на годината

Основен принос за покачването има инфраструктурното строителство, докато сградното строителство продължава да намалява на годишна база

16:13 | 10.10.24 г.

Строителната продукция у нас е отбелязала най-силния си годишен ръст от началото на годината през август благодарение на инфраструктурното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Произведената в България строителна продукция през август се е увеличила с 5,5% спрямо същия месец на миналата година, показват каледнарно изгладените данни на националната статистика. Доброто представяне се дължи на силния ръст при специализираните строителни дейности от 11,8% на годишна база, както и на строителството на съоръжения със 7,9 на сто. И за двата компонента на инфраструктурното строителство това е най-силният ръст от началото на годината.

В същото време строителството на сгради продължава да намалява, като през август отчита спад от 1,1% на годишна база. Това е четвърти пореден месец, в който сградното строителство отбелязва понижение на годишна основа. От началото на годината то е излизало на плюс само през април.

На месечна база строителната продукция у нас също отбелязва ръст през август от 1,7%, показват предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

Специализираните строителни дейности отново са се представили най-силно с покачване от 2,6%. Сходен ръст от 2,4 на сто отбелязва и строителството на съоръжения. Продукцията от строителство на сгради също е на плюс от 0,4%, който е втори пореден на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още