fallback

Саудитски фонд замени закъсалата Signa като акционер в британската верига Selfridges

Държавният инвестиционен фонд на страната ще придобие дял от 40% от веригата луксозни универсални магазини

20:34 | 08.10.24 г.

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия ще стане миноритарен партньор в британската верига универсални магазини Selfridges, след като купи позицията на изпадналата в несъстоятелност имотна компания Signa Group, предава Bloomberg.

Фондът ще придобие дял от 40% както в имотния, така и в оперативния бизнес на Selfridges, става ясно от съобщение на настоящия съсобственик Central Group. Тайландският конгломерат в търговията на дребно ще притежава дял от 60%, като сделката включва нова инвестиция от двамата акционери с цел затвърждаване на финансовата позиция на Selfridges.

Саудитският фонд е подписал обвързващо споразумение за пълно изкупуване на дела на Signa във веригата универсални магазини, става ясно от съобщението. Условията не се разкриват.

Сделката е сключена след рухването на съвместното дружество на Central с партньора Signa - имотната компания, основана от магната Рене Бенко. Основните имотни подразделения на компанията в момента са в процеси по обявяване на несъстоятелност в Австрия, като силно задлъжнялата компания се превърна в една от най-видните жертви на забавянето в имотния сектор.

„Радваме се да си партнираме със Central Group в Selfridges Group, едни от най-известните луксозни универсални магазини в Европа“, коментира Турки Ал-Новаисер, заместник-ръководител на подразделението за международни инвестиции на Държавния инвестиционен фонд. „Тази сделка позволява на Selfridges Group да изгради позицията си като водеща дестинация в търговията на дребно“.

Selfridges е само едно от съвместните дружества на Central със Signa и рухването на базираната в Австрия компания започна преструктуриране на редица други инвестиции. Central пристъпи към придобиване на оперативните компании на швейцарската верига луксозни универсални магазини Globus, както и оперативната компания на KaDeWe и основния ѝ магазин в Берлин.

Саудитският фонд вече притежаваше 10% от имотите на Selfridges, след като подразделение на Signa синдикира част от дела си от 50% на фонда.

Selfridges е основана през 1908 г. от Хари Гордън Селфридж и е най-известна с големия си магазин на Oxford Street в Лондон. Компанията управлява 18 универсални магазина в три страни, включително Selfridges във Великобритания, De Bijenkorf в Нидерландия и Brown Thomas и Arnotts в Ирландия.

„Приветстваме Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия като наш инвеститор заедно с мажоритарния акционер Central Group“, каза говорител на Selfridges.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още