fallback

Жилищата във Великобритания поскъпват трети пореден месец през септември

Докато на месечна база цените растат с 0,3 на сто, на годишна те се повишават с 4,7%, сочат данни на ипотечния кредитор Halifax

15:31 | 07.10.24 г.

Цените на жилищата в Обединеното кралство растат за трети пореден месец през септември, тъй като по-евтините ипотеки и увеличените доходи стимулираха повече купувачи да се насочат към пазара, показват данни от Halifax, цитирани от Bloomberg.

Ипотечният кредитор отчита, че средната цена на стандартно жилище на Острова се е увеличила с 0,3 на сто до 293 399 паунда (384 900 долара), малко под рекордното ниво, отчетено през юни 2022 г. Цените на жилищата са с 4,7% по-високи спрямо септември 2023 г.

Жилищният пазар в страната отново расте след частично възстановяване в началото на годината и след избягване на прогнозирания срив през 2023 г. Нарастващите реални доходи и първото намаление на лихвения процент от Английската централна банка (АЦБ) след пандемията през август помагат за отключване на задържаното търсене, насърчавайки бъдещите собственици на жилища да навлязат на пазара.

Коментарите на управителя на АЦБ Андрю Бейли от миналата седмица, в които той предположи, че намаленията на лихвените проценти могат да станат „малко по-агресивни“, ако инфлацията се задържи охладена, само ще допринесат за повишаването на доверието на пазара.

Цените на ипотеките във Великобритания падат до най-ниското си ниво от пролетта на 2023 г. Графика: Bloomberg

„Пазарните условия устойчиво се подобряват през лятото и в началото на есента. Достъпността на ипотечните кредити се подобрява благодарение на силния ръст на заплатите и падащите лихвени проценти“, коментира Аманда Брайдън, ръководител на отдела за ипотечни кредити в Halifax. „Това повиши доверието сред потенциалните купувачи, като броят на договорените ипотеки нарасна с над 40% през последната година и сега е на най-високото си ниво от юли 2022 г.“, добавя тя.

Въпреки че по-голямата достъпност на ипотечните кредити трябва да продължи да подкрепя активността на купувачите – стимулирана от очакваните допълнителни намаления на лихвените проценти – жилищните разходи остават предизвикателство за мнозина, изтъква Брайдън. „В резултат на това очакваме ръстът на цените на имотите през останалата част от тази година и през следващата да остане скромен”, посочва тя.

Докладът на  Halifax подкрепя доказателствата, че жилищният пазар в Обединеното кралство е напът да расте. Отделни данни на Nationwide Building Society от миналата седмица показаха, че цените на жилищата са се повишили най-силно от февруари, докато Rightmove казва, че средните офертни цени са нараснали двойно повече от обичайния темп.

Цените на жилищата са нараснали във всички региони на Великобритания през първите девет месеца, изтъква Halifax. Северна Ирландия продължава да отчита най-големи ръстове, като цените там се покачиха с 9,7%. Стойността на жилищата в Лондон - най-скъпият регион в страната - расте с 2,6% до 539 238 паунда. Това е с 13 354 паунда под пика, отчетен през август 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още