fallback

Все повече българи се интересуват от покупка на имот на остров Мавриций

През последния туристически сезон островната държава е била посетена от над 5 хил. наши сънародници

15:43 | 04.10.24 г. 3

Купувачи от 42 националности са инвестирали в имот в островната държава Мавриций през 2023 г., като расте интересът на хора от Централна и Източна Европа, включително от България. Данните бяха съобщени на медийно събитие, организирано от компанията за луксозни имоти Unique Estates и Почетното консулство на Република Мавриций в България.

Пазарът на недвижими имоти съставлява 56% от преките чуждестранни инвестиции на острова, а през последната финансова година общата стойност на продадените имоти на чужденци е нараснала с 15%. 70% от тях са имоти ново строителство.

Мавриций привлича чуждестранни инвеститори в имоти благодарение на стабилността си в икономически и политически план. Островът предлага и благоприятен данъчен режим – данъкът върху доходите е в размер на 10 до 20%, а корпоративният данък е 15%, няма данъци върху капиталовата печалба и препродажбата на имот, нито данък върху богатството и върху наследството, съобщи Филип де Беер, главен изпълнителен директор и съосновател на компанията Park Lane Properties, официален партньор на Unique Estates на пазара на недвижими имоти в Мавриций.

Правителството на островната страна подпомага чуждестранни бизнесмени да се установят и работят на Мавриций. Страната оглавява класацията за лесно правене на бизнес в Африка няколко поредни години, съобщи Де Беер. Ключова роля в икономиката на острова играе финансовият сектор, а през последните години се развиват бурно нови сектори на икономиката като финтех и възобновяема енергия.

Как Мавриций привлича заможните чужденци?

Международните купувачи инвестират в имоти на острова, водени основно от желанието си да диверсифицират имотния си портфейл. Сред най-активните групи купувачи от гледна точка на националност са британските, германските и швейцарските граждани, съобщи Де Беер. Имотите в островната страна предлагат добра възвръщаемост на инвестициите, посочи още той и поясни, че жилища, отдавани под наем дългосрочно, могат да реализират доходност между 2% и 4%, а краткосрочните наеми, когато са добре управлявани, носят доходност между 5% и 12%.

Инвестицията в имот може да бъде път за чуждестранните граждани към получаване на право на постоянно местопребиваване на острова. За целта те трябва да придобият имот на стойност над 375 хил. долара, съобщи Де Беер. Разходите за придобиване на имот варират между 5,6% и 8,45%, включително регистрационни такси (5%), нотариални такси (0,6%-1,15%) и такси за посредничество (2,3%).

По думите му през последните години стойността на недвижимите имоти на Мавриций само расте, а пазарът е устойчив на кризите. Това според него се дължи на ниските данъци в страната и на достъпното финансиране от местните банки, включително за чужденци.

Притокът на чуждестранни инвеститори в имоти неминуемо води до повишаване на цените за местните жители – примери за тази тенденция в Европа са страни като Гърция, Португалия, Испания, които имат много популярни програми „златна виза“, предоставящи гражданство срещу инвестиция в недвижим имот. През последните месеци някои от тях въведоха промени в програмите си – Гърция например повиши минималната сума, която трябва да бъде инвестирана в имот в най-популярните ѝ райони за придобиване на гражданство от чужденци, за да смекчи натиска върху жилищния си пазар и да го направи отново достъпен за местните жители.

Властите в Мавриций са защитили местното население, като са ограничили имотите, които са достъпни за покупка от чужденци – това са предимно имоти в частни курортни комплекси. От 2016 г. чужденците могат да купуват и апартаменти в някои жилищни сгради.

Покупката на имот не е единственият начин за получаване на местожителство на островната страна. Другите варианти са инвестиция в бизнес в размер на 50 хил. долара, а хора на възраст над 50 години могат да се установят на острова срещу 18 хил. долара годишно, които внасят по сметка в страната.

Цените на апартаментите, вилите и мезонетите на острова варират между 600 хил. долара и 1,5 млн. долара, а тези на луксозни вили в голф комплекси може да достигнат 1,8 млн. до 1,9 млн. долара. За най-заможните купувачи се предлагат и брандирани жилища в близост до луксозни хотели, които предлагат техните удобства и използват марката им. Цената на тези имоти варира между 4,3 млн. и 7,6 млн. долара, съобщи Де Беер.

Запитванията от българи за покупка на имот на Мавриций идват от т. нар. голф общество, съобщи Весела Илиева, партньор в Unique Estates. Интересът им е насочен основно към вили. Заможни сънародници в пенсионна възраст биха могли да се превърнат в новия български купувач на имоти в островната страна, счита тя.

„Мавриций е сред най-динамично развиващите се страни в Африка. На фона на несигурността в световната икономика инвеститорите считат островната държава за привлекателна инвестиционна дестинация и своеобразен портал към континентална Африка“, коментира Христо Илиев, почетен консул на Република Мавриций в България и основател и главен изпълнителен директор на AG Capital.

Островът се посещава от над 2 млн. туристи годишно, включително от българи, които през последните години се увеличават. Преди 11 години Мавриций е бил посетен от под 100 българи годишно, а през последния активен сезон островът е привлякъл над 5000 наши сънародници. Оборотът от стоки и услуги също се е променил съществено – ако преди десет години той на практика е нулев, днес надвишава 50 млн. лв.

Световният пазар на луксозни имоти устоява на по-високите лихви

В световен план пазарите на луксозни жилищни имоти показват устойчивост на фона на повишаването на лихвите от централните банки. Курортните дестинации, които са популярни сред туристите, постигат по-голям ръст на цените в сравнение с ръста в големите градове по света. По данни на консултантски компании Манила е лидер по най-бързо поскъпване на луксозните имоти с 26,3% на годишна база, следвана от Дубай с 15,9% и Бахамските острови с 15 на сто. В същото време цените на луксозните имоти в големи градове като Токио, Берлин и Женева намаляват с между 0,5% и 1,3%.

Слънчевите дестинации се представят по-добре от планинските курорти със среден ръст на цените от 4,7% спрямо 3,3 на сто в ски курортите.

Интересът на българските купувачи към имоти зад граница е насочен основно към Дубай за спекулативни инвестиции, Франция, Швейцария и Австрия за ски имоти, Гърция за уикенд дом, Италия, Испания и Южна Франция за луксозни летни ваканционни имоти и към големи градове като Париж и Лондон за втори дом и инвестиция, съобщи Весела Илиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още