fallback

Германски имотен гигант ще продаде повече активи от планираното тази година

Vonovia обяви, че ще надхвърли целта си да постигне приходи от 3 млрд. евро от продажби на активи през 2024 г.

11:30 | 03.10.24 г.

Германската имотна компания Vonovia съобщи, че очаква да генерира около 1,8 млрд. евро от продажбата на акции на подразделението си Deutsche Wohnen, част от бизнеса си с домове за възрастни хора и редица строителни проекти. Така компанията ще надхвърли целта си да постигне приходи от 3 млрд. евро от продажба на активи тази година, предава Bloomberg.

Apollo Global Management ще инвестира 1 млрд. евро в компания, която създаде с Vonovia. Тя ще притежава 20% от акциите в Deutsche Wohnen, съобщи имотната компания в комюнике.

Това е третата сделка между Apollo и Vonovia, откакто имотната компания започна усилия да намали дълга си през 2022 г. Миналата година Apollo обеща инвестиции на стойност 2 млрд. долара за миноритарни дялове в два портфейла с жилищни имоти на Vonovia. Компанията съобщи, че очаква да набере ликвидни средства в размер на 4 млрд. евро до края на 2024 г., сходен на нивото предишната година.

Съобщението на Deutsche Wohnen идва две седмици след като Vonovia съобщи, че ще влезе в разговори за сключване на т. нар. споразумение за доминация, печалба и загуба за подразделението, предлагайки възможност за напускане на миноритарни инвеститори, които се опитват да продадат акциите си.

Освен инвестицията на Apollo имотната компания съобщи още, че е набрала около 800 млн. евро от продажбата на 11 имота в строеж на фонд, установен от HIH Invest Real Estate, и над 20 дома за възрастни хора в широк Берлин на фонд, управляван от компанията Civitas Investment Management, специализирана в грижите за възрастни хора.

Vonovia придоби конкурента си Deutsche Wohnen през 2021 г., като повиши съотношението си между дълга и собствения капитал, когато централните банки започнаха да повишават лихвите и я принудиха да разпродаде активи за най-малко 13 млрд. евро, за да защити счетоводния си баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още