fallback

Canary Wharf в Лондон поглежда към хотелите за запълване на празните си офис площи

Компанията собственик на офис кулите в квартала обмисля запитвания от над 30 оператори на хотели

14:46 | 02.10.24 г.

Финансовият квартал Canary Wharf в Лондон иска да измени предназначението на части от празните си офис площи за други цели, включително хотели, съобщават двама високопоставени представители на компанията собственик, цитирани от Ройтерс. Така тя реагира на намаляващото търсене на големите ѝ офис кули.

Canary Wharf трябва да послужи като тест за преосмисляне на изпитващите затруднения бизнес квартали, след като високите лихви по заемите и работата от вкъщи след пандемията засегнаха цените на бизнес имотите в световен мащаб. Комплекси като Canary Wharf, La Defense в Париж и в много американски градове понасят особено тежък удар.

В отговор Canary Wharf планира да съживи района, като го направи по-зелен, преустрои остарели сгради и промени предназначението на някои, като ги пригоди за други употреби, включително хотели, развлечения, търговия на дребно, учебни заведения и културни обекти, казват ръководителите.

Преустройството на офисите ще бъде скъпо, собствениците и операторите на хотели вероятно ще трябва да поемат разходи за стотици милиони лири или повече.

Собственикът на района Canary Wharf Group (CWG) изпитва финансови затруднения. През април компанията съобщи, че стойностите на имотите ѝ са се понижили с 15% за една година поради свиващото се търсене на офиси, а миналия месец кредитният рейтинг на компанията беше намален до още по-ниско неинвестиционно ниво от кредитната агенция Fitch.

„Със сигурност имаме възможности да преустроим сгради за предназначение с по-малко предлагане“, коментира Джон Мълкуин, главен инвестиционен директор на CWG. Хотелите са привлекателен вариант за празните площи, допълни той.

CWG, която е собственост на канадския инвеститор Brookfield и на Катарската инвестиционна агенция, обмисля над 30 предложения от оператори на хотели, уточни Мълкуин и допълни, че наемателите на офиси в района, сред които JP Morgan и Barclays, подкрепят идеята.

„Те не искат да изпращат служители в Уест Енд и да плащат 300 паунда на нощувка“, коментира Мълкуин, имайки предвид популярния квартал в центъра на Лондон. „Те по-скоро биха ги задържали тук“, допълни той.

CWG ще подбере внимателно предложенията на хотелите, отбеляза Мълкуин.

До началото на 2025 г. Canary Wharf ще разполага с над 1000 стаи в хотели или апартаменти за краткосрочен наем, включително в хотел Tribe, който отвори врати преди две години. Бутиков хотел със 74 места е близо до подписване на договор и ще отвори в края на 2025 г., допълни CWG.

Восокопоставен брокер на бизнес имоти в Лондон, пожелал да остане анонимен, е скептичен относно потенциала на хотелите и допълва, че посетителите в Лондон, включително по работа, обичайно предпочитат да бъдат в градския център.

CWG обяви планове през юли да преустрои една от най-високите офис сгради в района, 45-етажна кула, която трябва да бъде опразнена от HSBC, за да я превърне в сграда със смесено предназначение, включително евентуално хотел.

Други сгради също може да бъдат преустроени, коментира Том Венер, главен строителен директор на CWG. Според него обаче офисите ще останат в сърцевината на микса.

В бившия пристанищен район вече се строят повече апартаменти, ресторанти и лаборатории, но сега ще бъде отделено по-голямо внимание на преустройството на основни офис сгради, казват ръководителите.

В сряда Canary Wharf отвори за посетители нова крайбрежна зона за наблюдение около един от централните си докове като част от по-широк план за озеленяване на комплекса.

Мълкуин заяви, че запитванията за офиси са се увеличили и компанията му води преговори с възможни наематели, за да заемат площи с общ обем от над 27 800 кв. м.

Canary Wharf вероятно ще се възползва от липсата на строителство на нови офис площи в Лондон, счита Мълкуин. „Силно вярвам в офис пазара в дългосрочен план“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още