fallback

Британски фонд придобива мажоритарен дял в софтуерната компания Cobuilder

Компанията, която е основана в Осло, има две дъщерни дружества в България

14:28 | 01.10.24 г.

Инвестиционният фонд Corten Capital придобива мажоритарен дял в софтуерната компания Cobuilder, която има две дъщерни дружества в България, съобщава компанията.

С приключването на сделката двете дружества - Cobuilder International и Cobuilder Nordic, ще продължат да играят ключова роля в разработката и поддръжката на всички SaaS решения на Cobuilder, уточнява компанията.

Тя продължава своята стратегия за растеж и иновации, изграждайки софтуерни продукти за европейския строителен пазар, с подкрепата на новия B2B технологичен инвеститор Corten. Основана през 1997 г. в Осло, Норвегия, и с развоен център в София от 2013 г., Cobuilder предоставя абонаментни софтуерни решения за управление на данни в строителството, които помагат на индустрията да менажира своите изисквания за съответствие и устойчивост и да намалят въглеродния си отпечатък.

Компанията е водещ доставчик в дигитализацията на строителния сектор в Норвегия през последните 25 години. С повече от 120 служители общо, Cobuilder е с централа в Осло и офиси в България, като има служители в Белгия и Франция.

Решенията на компанията се базират на международни стандарти за управление на данни, осигурявайки общ дигитален език за индустрията. Cobuilder е стратегически партньор на ISO, buildingSMART, CEN и CENELEC и е носител на множество награди за иновации в глобален мащаб.

След завършването на сделката Corten Capital ще стане стратегически акционер заедно със съоснователите на Cobuilder Ларс Фреденлунд и Кристер Грьонволд, които остават акционери и ще продължат да ръководят бизнеса заедно с разширения управленски екип на компанията. Бистра Папазова остава изпълнителен директор на българското дружество Cobuilder International и пълномощник на Cobuilder Nordic.

Corten Capital е частен инвестиционен фонд, базиран в Лондон, който си партнира с управленски екипи в изграждането на водещи компании в сферата на B2B софтуер, данни и услуги в Европа и Северна Америка. Той е съставен от университетски фондове, благотворителни и семейни организации от Северна Америка, Европа и Азия, които споделят философията на компанията за дългосрочно създаване на стойност чрез растеж, воден от технологии и иновации.

След затварянето на първия си фонд през 2020 г. Corten набира 1,2 милиарда евро капитал в два фонда. В момента инвестира от Corten Capital II, който е с 680 милиона евро капитал. Corten Advisors UK LLP е упълномощен и регулиран от Службата за контрол на финансовото поведение (FCA) в Обединеното кралство.

Инвестицията на Corten Capital ще подкрепи компанията в растежа ѝ като доставчик на софтуер за управление на данни за строителната индустрия в Норвегия и Европа, с основен фокус намаляването на въглеродните емисии в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Новини виж още