fallback

Китайските строителни компании разпродават имоти и повишават цените след новите облекчения

Книжата на водещите имена в сектора поскъпнаха силно в понеделник

18:00 | 30.09.24 г.

Книжата на китайските строителни компании поскъпнаха в понеделник, отбелязвайки двуцифрен растеж, благодарение на ентусиазма на инвеститорите от по-леките правила за покупка на жилище в големите градове и новите стимули на Пекин в подкрепа на доверието в изпитващия затруднения сектор и икономиката, пише Ройтерс.

Китайското Политбюро обеща миналата седмица да се стреми да постигне целта за икономически растеж през 2024 г. от около 5% и да прекрати спадовете на жилищния пазар два дни след като централната банка обяви най-големите си стимули след пандемията.

Хонконгският индекс Hang Seng Mainland Properties Index се повиши с над 8% в азиатската търговия, а индексът CSI 300 Real Estate отбеляза ръст от 7,6 на сто.

„Това наистина е голям обрат, политиките са толкова силни, никога не сме виждали толкова ясна инструкция за спиране на спадовете на цените на жилищата и подкрепа на фондовия пазар“, коментира Дики Вон, изпълнителен директор на консултантската компания Kingston Securities.

В неделя Гуанджоу стана първият голям град, който отмени всички ограничения върху покупките на жилища, а Шанхай и Шънджън заявиха, че ще смекчат ограниченията върху покупките на жилища от неместни купувачи и ще намалят минималната първоначална вноска за купувачите на първи дом до под 15% от стойността на жилището.

Стимулирани от мерките за подкрепа, някои новопостроени жилища в големи градове като Шанхай бързо бяха разпродадени, съобщават медиите, а някои строителни компании решиха да увеличат продажната цена на проектите си.

Голямата частна строителна компания Longfor Group съобщи, че нови апартаменти на стойност 1,5 млрд. юана (213,90 млн. долара) в проект в Шанхай са били разпродадени за два часа в петък, а проект в Ханджоу е продал 214 апартамента в първия ден от обявяването им за продажба в събота, над 90% от общия брой, и е набрал 1 млрд. юана.

Базираната в Пекин строителна компания съобщи още, че един от проектите ѝ в столицата е регистрирал много по-бързи продажби от миналия вторник насам след пакета от стимулиращи мерки на централната банка и планира да повиши продажните цени след промоционална дейност в седмицата на националните празници, която започва от вторник. Строителната компания не разкри повече подробности.

Някои малки местни строителни компании, включително Henan Zhuokai и Chengdu Jiahe, вече повишиха продажната си цена с 2% през последните няколко дни, съобщиха местни медии, след като държавната строителна компания Poly Developments се опита да повиши доверието на купувачите с гаранция за връщане на средствата при определени условия.

JP Morgan съобщи, че пазарът трябва да види значително възстановяване на продажбите в повече от два месеца, за да се потвърди, че се е отлепил от дъното.

„Наблюдавахме сходни пазарни реакции при предишните мерки за смекчаване на политиката. За съжаление подемът в пазарните нагласи в повечето случаи се оказа краткотраен“, отбеляза банката в свой анализ.

Ръстове, стимулирани от доверието

Но оптимизмът на инвеститорите оскъпи книжата на имотните компании, като базираните в Шънджън Kaisa Group и Fantasia отбелязаха ръст от съответно 50% и 35% в понеделник, а R&F Properties в Гуанджоу постигна повишение от 25%.

Цената на акциите на Vanke в Шънджън нарасна с 12,9%, а листнатата в Шанхай Greenland и друга строителна компания Poly отбелязаха ръст от съответно 10% и 7%.

„Виждаме добро и бързо начало за постигане на целта на централната банка“, коментира компанията CLSA относно мерките за смекчаване на политиката.

„Очакваме инжектиране на още ликвидни средства от централното правителство за освобождаване на имотния пазар от натрупаните наличности и по този начин разрешаване на проблемите със свръхпредлагането, което отнема време“, допълва тя.

Компанията очаква имотният пазар да достигне дъното през второто полугодие на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още