fallback

Шанхай и Шънджън ще отменят ключови ограничения върху покупките на жилища

Пекин също обмисля да вдигне ограниченията с изключение на кварталите с ключови държавни и правителствени сгради

15:21 | 27.09.24 г.

Водещите китайски градове Шанхай и Шънджън планират да отменят оставащите ключови ограничения върху покупките на жилища, за да привлекат евентуални купувачи и да укрепят изпитващите затруднения имотни пазари, съобщават четирима запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Съгласно промените потенциалните купувачи вече няма да бъдат подлагани на проверка дали отговарят на критериите, а хора от други градове в Китай ще могат да купуват жилища в популярните градове, които преди това бяха силно контролирани поради опасения от прекомерни спекулации.

Шанхай, който е търговски и финансов център на Китай, и Шънджън, отговорът на страната на Силициевата долина, ще отменят също ограниченията върху броя на жилищата, които хората могат да купуват, съобщават трима от източниците.

Очаква се и двата града да обявят промените през идните седмици, присъединявайки се към нарастващ списък от китайски градове, които напълно отмениха ограниченията въху покупките през миналата година в стремежа си да съживят търсенето в изпадналия в криза сектор, казват източниците.

Внички източници са пожелали да останат анонимни, тъй като нямат право да говорят пред медии.

Шанхай и Шънджън започнаха да налагат ограничения на хора, които купуват жилища, съответно през 2011 и 2010 г. в усилие да охладят нарастващите цени.

Планираното смекчаване се случва, след като китайските ръководители обещаха в четвъртък на заседание на Политбюро да се стремят да постигнат целта за растеж на икономиката през 2024 г. от близо 5% и да спрат спадовете на жилищния пазар.

Ако бъдат приложени, ходовете ще са поредното усилие на китайските държавни ръководители да спрат продължителното забавяне на изпитващия затруднения имотен сектор, което натежава върху растежа на втората по големина икономика в света.

Те ще последват по-широките от очакванията парични стимули и мерки в подкрепа на имотния пазар, обявени от централната банка във вторник, които включват инжектиране на ликвидни средства и понижения на лихвите, които целят да се възстанови доверието в икономиката.

Китайският индекс CSI 300 Real Estate, който отбеляза ръст от над 7,8% в сутрешната търговия в петък, продължи ръстовете си след съобщението на Ройтерс.

Имотна криза

Като част от последните мерки столицата Пекин също обмисля да отмени сходни ограничения в повечето квартали на града на фази в по-дългосрочен план с изключение на ключови квартали, където се намират различни държавни и правителствени сгради, съобщават двама от източниците.

Имотният сектор в Китай изпадна в дългова криза в средата на 2021 г., която доведе до спиране на плащанията от много строителни компании и те останаха без ликвидни средства за завършване на строителството на апартаменти.

Проблемите в сектора подложиха на натиск финансовата система и натежаха на потребителските разходи и доверието.

Властите полагат все повече усилия да стабилизират изпитващия затруднения сектор от 2022 г. насам. Но много от предишните политики бяха или фрагментирани по своето естество, или имаха само ограничени, краткосрочни последици.

Цените на новите жилища в Китай намаляха с най-бързия си темп от девет години насам през август, сочат официални данни, което показва, че предишните мерки не са успели да подкрепят пазара, камо ли да предизвикат значително възстановяване.

Години наред най-големите градове в Китай, включително Пекин, Шанхай и Шънджън, налагат ограничения на покупките на жилища от неместни купувачи като ключово правило за контролиране на местните цени на жилищата.

Тези регулации изискват купувачите без документа хукоу (разрешение за местопребиваване) да плащат социални осигуровки и данък върху доходите за определен брой години, преди да могат да купят жилище.

От май Шанхай, където живеят 25 млн. души, разхлаби своите ограничения за неместни купувачи, като намали изискваните плащания на социални осигуровки и данък върху доходите в определен брой години, преди да могат да кандидатстват.

Градът отмени и ограниченията върху покупките на жилища от разведени двойки.

Пекин и Шънджън, където се намират централите на технологични гиганти като Tencent и Huawei, също смекчиха някои ограничения върху покупките на жилища, като позволиха на някои купувачи да сменят старо жилище с ново.

По-рано тази година няколко китайски града като Ханджоу, главен град на богатата провинция Джъдзян, и Дзинан и Циндао, големи градове във втората по население провинция в Китай Шандун, отмениха всички ограничения върху покупките на жилища.

Големият южен град Гуанджоу стана през януари първият, който отмени напълно всички ограничения върху покупките на големи имоти с площ от над 120 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още