fallback

Първият 3D принтиран хотел в света изниква в Тексас

Технологията позволява безпрецедентна креативност, казват архитекти

18:06 | 26.09.24 г.

Прилича на всеки друг 3D принтер с изключение на това, че е с размерите на кран и слой по слой изгражда хотел в пустинята на Тексас, пише Ройтерс.

El Cosmico, съществуващ хотел и лагерен комплекс в покрайнините на град Марфа, се разширява. Той изгражда 43 нови хотелски стаи и 18 жилища на площ от 16 хектара, всичко това с 3D принтер.

Това е първият в света 3D принтиран хотел, казват собственикът на El Cosmico Лиз Ламбърт и партньорите зад проекта – базираната в Остин, щата Тексас, компания за 3D принтиране ICON и архитектите от Bjarke Ingels Group.

Ламбърт отбелязва, че технологията позволява безпрецедентна креативност.

„Много хотели са заключени между четири стени и в голяма част от времето се изграждат едни и същи стаи отново и отново. Никога не съм могла да строя с толкова малко ограничения и такава лекота..., само извивките, сводовете и параболите. Това е смахнат начин за строителство“, допълва тя.

Стаите може да включват архитектурни елементи, които обичайно са твърде скъпи, за да бъдат повторени в голям мащаб с традиционно строителство, казва Ламбърт.

Високите 3,7 м стени на първите две едноетажни помещения са жилищна площ с три спални и единична хотелска стая. Извитите, бежови стени се оформят от 3D принтера на ICON Vulcan, който е висок 4,7 м и тежи 4,75 тона.

„Мастилото“ на този 3D принтер е специален материал на основата на цимента, наречен Lavacrete, и цели да постигне сила, достъпен размер и възможност за принтиране. Главният изпълнителен директор и основател на ICON Джейсън Балард казва, че работниците коригират и смесват съставките въз основа на климатичните условия.

„Магията се случва в смесите, които ни позволяват да продължаваме да принтираме“, казва Балард и допълва, че влажността, температурата и лъчистият поток засягат поведението на материала и дори финалния цвят.

ICON работи също върху 3D принтиран квартал с жилища близо до Остин.

В дългосрочен план 3D принтираното строителство може да измести някои квалифицирани работни места, казва Милард Базли, преподавател по наука и технологии в университета „Чарлз Дарвин“ в Австралия.

„Мисля, че от социална гледна точка и последиците върху икономиката по отношение на местните работни места, особено в отдалечени райони, това ще бъде едно от предизвикателствата, които трябва да обмислим, когато избираме метода на 3D принтирането“, отбелязва Базли.

Разширението на El Cosmico трябва да бъде завършено до 2026 г. Цените на хотелските стаи ще варират между 200 и 450 долара на нощувка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още