fallback

Имотните компании в Европа се завръщат на капиталовите пазари

Те са набрали 5,6 млрд. долара от началото на годината, над три пъти повече спрямо същия период на миналата година

11:12 | 26.09.24 г.

Имотните компании в Европа са набрали 5,6 млрд. долара тази година чрез предлагане на акции, за да заздравят финансите си, предава Bloomberg.

Приходите от първични публични предлагания и продажби на акции на листнати компании са надхвърлили сумата за същия период на 2023 г. над три пъти, сочат изчисления на агенцията. При последната такава сделка изпитващата затруднения шведска компания SBB предложи 49% от акциите на жилищното си подразделение Sveafastigheter.

Повишаването на лихвите и променената работна динамика предизвикаха сътресения в сектора, като принудиха много собственици на имоти да продадат активи, за да се справят с по-високите лихви по заемите и намаляващите нива на заетост. Сега интересът на инвеститорите се възвръща с началото на намаляването на лихвите и достигнатото дъно на оценките, особено предвид увеличаването на възможностите за покупки на активи и нови проекти.

„Всеки, който има нужда и може да набере капитал, го прави в момента“, коментира Антоан Нобло, ръководител на отдела за недвижими имоти в Северна Европа в BNP Paribas.

Книжата на SBB поевтиняха с повишаването на лихвите от централните банки. Графика: Bloomberg LP

Сделките за 2024 г. включват набирането на над 900 млн. паунда (1,2 млрд. долара) от имотния тръст Segro през февруари, емитирането на права на стойност 350 млн. паунда от Great Portland Estates през май и продажбата на акции в размер на 921 млн. евро от Merlin Properties Socimi през юли. В последните месеци CTP набра 300 млн. евро, а Catena предложи акции, които ѝ донесоха 3,1 млрд. шведски крони (306 млн. долара).

„Поредицата от агресивни вторични предлагания“ тази година може да бъде използвана за финансирането на покупки на активи, отбелязва Йохан Хенрикс, портфолио мениджър в застрахователната компания Lansforsakringar, част от фокусирания върху имотите фонд Fastighetsfond. Занапред още компании може да последват примера на Sveafastigheters с листвания, а придобиването на по-малки компании също може да се превърне в тенденция, отбелязва Хенрикс.

Последици от кризата

Въпреки по-оптимистичните перспективи, последиците от неотдавнашната криза продължават да се усещат в сектора. Шведската компания Oscar Properties Holding избегна с малко фалита, след като постигна сделка с кредиторите си миналия месец.

Въпреки това перспективите за по-ниски лихви и стабилизирането на оценките създават идеална възможност за собствениците на имоти да наберат финансиране на капиталовите пазари, коментира Андрю Саундърс, анализатор на акциите на британските имотни компании в Shore Capital Group.

„Това дава на инвеститорите в акции увереност, че най-лошото е зад гърба ни, затова има добри възможности за завземане на терен“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още