fallback

Продажбите на нови жилища в САЩ са намалели през август

В същото време средната продажна цена се е понижила с 4,6% до 420 600 долара

09:54 | 26.09.24 г.

Продажбите на нови жилища в САЩ са намалели през август след рязкото увеличение през предходния месец, тъй като все още високите лихви по ипотечните кредити и цени държат недвижимите имоти недостъпни за купувачите, предава Bloomberg.

Продажбите на нови еднофамилни жилища са намалели с 4,7% през миналия месец до годишен темп от 716 хиляди, след като по-рано нараснаха с най-бързия темп от началото на 2022 г., сочат нови правителствени данни. Прогнозата в проучване на Bloomberg сред икономисти предвиждаше темп от 700 хиляди.

В същото време средната продажна цена се е понижила с 4,6% до 420 600 долара. Това бележи седми пореден месец на спад на цените на годишна база, удължавайки вече най-дългата серия от 2009 г. насам.

Въпреки спада в продажбите настроенията на жилищния пазар се подобряват. Лихвите по ипотечните кредити са на най-ниското си ниво от две години насам, което се дължи на очакванията за поредица от намаления на разходите по заемите от страна на Федералния резерв.

Това повиши увереността както сред потребителите, така и сред строителите на жилища, чиито прогнози за бъдещите продажби станаха положителни през този месец за първи път от май насам. На този фон акциите на свързаните със строителството компании се търгуват близо до исторически върхове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още