fallback

Хърватия повишава бюджетните си приходи с данък върху вторите домове

Всички имоти, които са празни или се отдават под наем краткосрочно към 31 март догодина, ще бъдат обложени с данък

08:20 | 25.09.24 г. 3

Хърватия планира да започне да облага с данък вторите жилища като ваканционни имоти за отдаване под наем по адриатическото крайбрежие, за да повиши бюджетните си приходи, предава Bloomberg.

Ходът цели да подкопае краткосрочните наеми, да помогне в борбата с недостига на жилища и да съживи продажбите на жилища в Хърватия. Финансовият министър Марко Приморац не съобщи данни за възможните данъчни приходи, като заяви на пресконференция в Загреб, че подобни суми „остават трудни за прогнозиране“.

Предлаганият данъчен законопроект, който трябва да бъде одобрен от депутатите, може да влезе в сила през 2025 г. и ще се прилага за над 800 хил. втори и трети домове.

Имотният данък може да бъде в диапазона между 0,6 и 8 евро на квадратен метър, каза Приморац. Всички имоти, които са празни или се отдават под наем краткосрочно към 31 март догодина, ще бъдат обложени с данък, допълни той.

Първото жилище ще бъде освободено от данъка заедно с имоти, които се отдават под наем дългосрочно за поне десет месеца в годината, тъй като правителството се стреми да ограничи и броя на жилищата за краткосрочно отдаване под наем, които се увеличиха през последните години. До момента семейните ваканционни жилища бяха облагани със скромен данък.

Почти всяко четвърто семейство в Хърватия притежава втори дом, а някои имат и трети. Данни от преброяване на населението през 2021 г. показаха, че в страната има 231 хил. къщи или апартаменти, определени като ваканционни жилища, и още 600 хил. жилищни имота, които са празни или са предназначени за краткосрочно отдаване под наем.

Хърватия е подложена на натиск от институции като Международния валутен фонд да разшири набора си от данъци.

Предишни правителства през последните десетилетия са се опитвали да наложат имотен данък, който е силно непопулярен ход.

За да смекчи удара, кабинетът обеща също да намали данъците върху доходите в близко бъдеще.

„Имотният данък е известен в Хърватия като път към политическа смърт, самоубийствен ход за всяка политическа партия“, коментира Ведрана Прибичевич, преподавател в Загребския университет по икономика и управление. „И този път можем да очакваме изключителна съпротива“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още