fallback

Гърция ще стимулира с данъчни облекчения собствениците на имоти да ги отдават под наем дългосрочно

Атина планира да увеличи данъка върху краткосрочните наеми и да забрани новите лицензи в центъра на столицата

17:58 | 14.09.24 г.

Гърция обяви в петък, че ще предостави данъчни облекчения за период от три години на собствениците на жилища, които преобразуват отдавани за краткосрочно наемане жилижа в жилища за дългосрочен наем. Така страната става поредната в Европа, която се опитва да ограничи ваканционните имоти, за да се справи с недостига на жилища, пише Ройтерс.

Бумът на краткосрочните наеми в Европа вече накара горещи туристически точки като Канарските острови в Испания, Лисабон в Португалия, Берлин в Германия и Флоренция в Италия да обявят ограничения за сектора, който много местни хора обвиняват, че подкрепя ръста на цените на имотите и наемите и ги изтласква от пазара.

Като част от план за справяне с недостига на жилища министър-председателят Кириакос Мицотакис каза миналата седмица, че Гърция също планира да увеличи данъка върху краткосрочните наеми и да забрани новите лицензи в центъра на Атина.

Жителите на столицата на Гърция реагират положително на плановете.

„Това е огромен проблем, защото променя градския пейзаж. Там, където има традиционни сгради, сега има модерна до тях, проектирана да бъде Airbnb“, казва 58-годишната жителка на Атина Пени Платаниту.

Валентина Рейно, ръководител на публичната политика за Airbnb в Южна Европа, коментира, че нейната компания е готова да работи с гръцкото правителство за „целенасочени и пропорционални решения“.

Ниските заплати, високата инфлация, недостигът на имоти и ръстът на краткосрочните ваканционни наеми подхранват жилищната криза в Гърция, която все още се възстановява от продължилата почти десетилетие дългова криза. Хората с ниски доходи, младите двойки и студентите са засегнати най-силно.

Гърция е похарчила 2,2 млрд. евро досега за субсидиране на нисколихвени заеми, за да помогне на младите хора да се насочат към имотната стълбица. Атина планира допълнителни 2 млрд. евро, за да разшири плана и да обхване двойки до 50 години.

„Гърция се присъедини към този отбор от страни през последните години, където недостигът на жилища притиска семействата непоносимо“, казва София Захараки, гръцкият министър на социалното сближаване и семейните въпроси, на пресконференция за представяне на плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 14.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още