fallback

Южноафриканският фонд NEPI ще започне да строи мола си в Пловдив до края на годината

Очаква се търговският център да е готов до четвъртото тримесечие на 2026 г. и вече има постигнати споразумения с наематели за 47% от площите му

15:49 | 12.09.24 г. 2

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle, който е собственик на столичните молове Serdika Center и Paradise Center, съобщи, че очаква да получи разрешение за строеж на търговския си център Promenada Mall в Пловдив през четвъртото тримесечие на тази година, а строителството му трябва да започне до края на годината.

Очаква се молът, който е с площ от 60 500 кв. м, да бъде готов до четвъртото тримесечие на 2026 г. Фондът съобщава в отчета си за първото полугодие на тази година, че вече има силен интерес от потенциални наматели към Promenada Mall и вече са постигнати наемни договори за 47% от брутната му отдаваема площ.

NEPI обяви планове да разшири портфейла си с активи у нас с нов търговски център в Пловдив още през 2018 г., но проектът е съпътстван от забавяния.

Молът ще бъде изграден на терен от 36 декара на мястото на бившата Сточна гара в града, който беше придобит за над 17 млн. лв. Първоначалните очаквания на инвеститора бяха търговският център да отвори врати до края на 2020 г., после срокът беше изместен за края на третото тримесечие на 2021 г. Пандемията обаче принуди южноафриканския фонд да замрази някои проекти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), един от които беше и този в Пловдив.

Търговският център в града трябва да е на четири нива, а общата инвестиция в него е 150 млн. евро.

През 2017 г. NEPI придоби Paradise Center в София в сделка за почти 253 млн. евро, която беше най-голямата за годината. Преди това фондът стана собственик и на Serdika Center за сумата от малко над 207 млн. евро.

Печалбата на фонда преди лихви и данъци от моловете му в София достига почти 24 млн. евро към края на първото полугодие, сочи отчетът му. Тя е нараснала спрямо 20,4 млн. евро през същия период на миналата година. Paradise и Serdika Center се оценяват на близо 540 млн. евро към 30 юни тази година, като стойността им е нараснала спрямо малко над 500 млн. евро в края на миналата година.

Свободните площи в двата търговски центъра са 4,1% към края на първото полугодие.

Мащабни инвестиции в Румъния

През първото полугодие фондът е инвестирал близо 70 млн. евро в строителни и капиталови разходи. Работата по проектите в развитие върви по график и в рамките на предвидения бюджет, става ясно от отчета. Разширението на мол Promenada в Букурещ се очаква да бъде завършено през четвъртото тримесечие на 2026 г., а работата по разширение на мола в Плоещ трябва да приключи до края на 2024 г.

През април тази година NEPI е започнал преустройство и на мол Arena в Будапеща, като се очаква то да бъде завършено през второто тримесечие на 2028 г.

Фондът съобщава още, че след успеха на първия му жилищен проект Vulcan Residential в Букурещ, където 82% от жилищата вече са продадени към 30 юни, планира да осъществи още два нови жилищни проекта в Брашов и Крайова. Проектите са в процес на получаване на разрешение за строеж и се очаква да бъдат завършени през четвъртото тримесечие на 2026 г.

NEPI е завършил инсталирането на фотоволтаични панели в 27 търговски центъра в Румъния в първа фаза от проект за зелена енергия, който вече е донесъл на групата приходи от 4,1 млн. евро през първото полугодие при обща инвестиция от 34 млн. евро. Във втората фаза на проекта ще бъдат инсталирани фотоволтаични панели в 24 локации извън Румъния, а общата инвестиция е 15 млн. евро.

Освен това фондът планира да инвестира близо 100 млн. евро във фотоволтаични проекти на редица нови локации в Румъния, за да разшири капацитета си за генериране на зелена енергия и да задоволи по-голяма част от потреблението на електрическа енергия от наемателите си. Първите инсталации се очаква да заработят в края на 2026 г. и да допринесат с допълнителни 159 мегавата енергия към собствения производствен капацитет на фонда. Проектът ще обхване 80% от потреблението на енергия от румънските обекти на NEPI и в същото време ще намали въглеродния му отпечатък с 36%. 

Общата стойност на проектите на фонда в етап на строителство или получаване на разрешение за строеж е 817 млн. евро, от които 230 млн. евро вече са инвестирани. Планираните строителни и капиталови разходи за второто полугодие на 2024 г. възлизат на около 108 млн. евро.

Освен в България и Румъния NEPI присъства и на пазарите в Хърватия, Чехия, Унгария, Литва, Полша, Сърбия и Словакия.

Силни финансови резултати

Фондът съобщава, че нетната му оперативна печалба е нараснала с 13,5% на годишна база през първото полугодие до 274 млн. евро. В същото време оперативните разходи са намалели с 3,3% на годишна база благодарение на по-ниските цени на енергията и оперативната ефективност.

Печалбата на акция на фонда достига 30,12 евроцента през шестте месеца до 30 юни, което е с 5,6% над равнището през първото полугодие на 2023 г. Съветът на директорите му е обявил дивидент от 27,11 евроцента на акция за първото полугодие, равняващ се на 90% от печалбата му.

Поради по-добрите от очакванията резултати NEPI повиши прогнозата си за ръста на печалбата на акция тази година от 4% на 5,5%.

Посещаемостта на търговските му центрове е нараснала с 1% на годишна база, а оборотите на наемателите са се повишили с 8,7 на сто спрямо първото полугодие на 2023 г. Размерът на средната кошница е нараснал с 8,2% през същия период.

Фондът съобщава, че има силна ликвидна поизиция с почти 1,3 млрд. евро към края на юни, включително кеш и кешови еквиваленти на стойност 672 млн. евро и неизтеглени налични кредитни инструменти за 620 млн. евро. Наличните му средства, които включват и първи транш от споразумение за зелено финансиране на стойност 387 млн. евро с Международната финансова корпорация (IFC), покриват напълно изплащането на облигации на стойност 500 млн. евро с падеж през ноември тази година. Компанията няма друг значим дълг с настъпващ падеж до октомври 2026 г.

Към края на юни портфейлът с имоти на NEPI е оценяван на 7 млрд. евро, което е ръст със 134 млн. евро спрямо 31 декември 2023 г. Той се дължи на по-силното оперативно представяне на търговските му центрове, съобщава фондът.

Съотношението между дълга и собствения му капитал е 32,2% към края на юни и е непроменено спрямо края на декември миналата година. То остава под стратегическия праг от 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още