fallback

Експерт: Националната програма за енергийна ефективност няма да съществува, каквато я познаваме

Нивата на обновяване на многофамилни сгради рязко ще спаднат, прогнозира Ина Карова, координатор на услугата "МултиХоум", Енергийна агенция - Пловдив

10:52 | 12.09.24 г. 2

Пазарът има нужда от нови инициативи, защото „санирането на многофамилни сгради сега се случва благодарение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, но тя няма да съществува такава, каквато я познаваме“. Това коментира в предаването „Чиста енергия" на Bloomberg TV Bulgaria Ина Карова, координатор на услугата „МултиХоум", Енергийна агенция - Пловдив. Тя прогнозира още, че нивата на обновяване на многофамилни сгради рязко ще спаднат.

Със създадените партньорства между бизнеса, финансовите институции и местните власти ще установим модел на работа, в който да можем да консултираме граждани как да санират своите сгради и да им помагаме във всяка една стъпка от процеса – от енергийното саниране до много по-амбициозни проекти, посочи още експертът.

„Наша цел е също така и да насочим хората не само към по-простички мерки (смяна на прозорци или дограми), но и внедряване на по-иновативни технологии в сградите, с което те да постигнат и по-добри енергийни резултати“, посочи тя как могат да се обновяват жилищните сгради.

„Санирането ще спре, но с нашата инициатива се надяваме да създадем нови пазарни условия и връзки между пазарните участници – гражданите, бизнеса, финансовите институции“, обясни Карова и добави, че по този начин за сградите, които трябва да се обновяват, ще се използват частни средства.

Тя съобщи, че според статистиката санирането на многофамилни сгради за повече от 10 години е под 1%. „Това означава – 10-12 сгради на година. А при координирано консултиране на гражданите тези темпове могат да се удвоят и дори да се ускорят. Разбира се има и технологични ограничения, както и сгради, които ще отпаднат от процеса и няма да се санират, но ние се надяваме да удвоим и утроим темпа“, отбеляза Ина Карова.

Тя съобщи, че има добри примери от Пловдив, след като през есента на миналата година започва проектът за обновяване на жилищните сгради. 

Как се прави одит и енергийно обследване? Какви са възможностите за финансиране на сградното обновяване? Как се изпълняват проектите ConnectHeat и ReHabita, в които участва Енергийна агенция – Пловдив? Какъв е примерът на енергийните общности в ЕС? Какво е предвидено в програмата на специализираното изложение "МултиХоум" на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе между 25 и 28 септември?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още