fallback

Най-големият строителен проект в света е магнит за лоши мениджъри

Проектът Neom в Саудитска Арабия се бори с корупция, жертви сред работниците и расизъм

12:23 | 11.09.24 г.

Мениджъри в Neom са били повикани в офиса, за да се справят с криза – трима работници починаха наскоро, докато полагат тежък труд по най-големия строителен проект в света, пише Wall Street Journal.

Уейн Борг, бивш холивудски мениджър, който беше назначен да ръководи медийното подразделение на Neom, се разгневил, че прекъснали вечерта му.

Австралиецът е сред хилядите чужденци, наети да превърнат мащабните идеи на престолонаследника принц Мохамед бин Салман в реалност. Неговата знакова инициатива Neom се представя като „земя на бъдещето, където най-големите умове и най-добрите таланти имат правомощията да осъществят първи по рода си идеи“.

На практика проектът се превърна в магнит за мениджъри с противоречиво минало и неуместно поведение на работното място, казват сегашни и бивши ръководители. Думите им се потвърждават от документи, имейли и записи, прегледани от WSJ.

59-годишният Борг е чуван да прави расистки и женомразки изказвания. Друг висш ръководител има осъдителна присъда за корупция в родината си и срещу него продължава да се води разследване там. Neom разследва други водещи мениджъри за злоупотреба със средства. Подчинени казват, че главният изпълнителен директор на Neom крещи на служители и ги унижава.

Проблемите на работното място показват по-широк проблем за принц Мохамед. Той превърна Neom в символ на амбициозната си програма за реформи и инвестира стотици милиарди долари от приходите от петрол в изграждането му, като планира да приеме Азиатските зимни игри и Световното първенство по футбол там. Ако Neom се провали, 39-годишният фактически саудитски лидер може да пропилее богатството на страната си и да навреди на репутацията си на реформатор.

На среща заради жертвите сред работниците миналото лято главният изпълнителен директор на Neom Надхми ал-Наср е поискал да разбере какво се е объркало, казват сегашни и бивши служители. Паднала тръба убила един работник, друг загинал под рухнала стена, а трети човек загубил живота си заради неправилно управление на взривни вещества, казват сегашни и бивши служители.

Въпреки че Neom се опитва да ограничи жертвите, Борг показва обичайно незачитане на безопасността на работниците.

Neom съобщава, че основен приоритет е да бъдат защитено благосъстоянието на служителите, които са насърчавани да изразяват анонимно притеснения. Проектът има нравствен кодекс и подкрепя ценности като уважение към останалите, приемане на културни различия и отговорно поведение.

Neom съобщи в комюнике, че има културно разнородна работна сила от около 5000 служители от над сто държави и подход на нулева толерантност към неуместно поведение на работното място. Всеки инцидент, свързан със здравето и безопасността, се разследва.

Равнопоставена среда

Принц Мохамед започна Neom, за да пренесе кралството в съвременния свят. Той предвиди терен с размерите на американския щат Масачузетс, като плановете включват градът да има собствени закони и либерална, равнопоставена среда, за да привлича напредничави чужденци и компании.

От самото начало на идеята за Neom Мохамед е склонен да подкрепя противоречиви мениджъри, които да превърнат смелите му идеи в реалност.

Те включват два небостъргача на име Line на стойност няколко милиарда долара, които са по-високи от Empire State Building. Neom трябва да се превърне и в логистичен хъб, туристическа дестинация и световен лидер в здравеопазването, медиите и възобновяемата енергия.

През 2017 г. Мохамед назначи Клаус Клайнфелд да ръководи Neom. Това се случи месеци след като германецът загуби работата си като главен изпълнителен директор на алуминиевия производител Arconic. Клайнфелд изпратил писмо с поредица от заплахи към милиардер, чийто хедж фонд настоявал за отстраняването му от поста. Той подаде оставка, след като управителният съвет на Arconic определи като лоша проява изпращането на писмото.

Година по-късно Мохамед замени Клайнфелд с Наср, сегашния главен изпълнителен директор, известен с трудния си стил на управление.

Бивши служители и специалисти по подбор на персонал казват, че способността на Neom да привлича таланти е била засегната от решението на Наср да премести служителите в отдалечената локация на проекта в пустинната северозападна част на кралството. Там над 100 хил. „бели“ и „сини“ якички живеят във временни жилища на сто километра от голям град. Алкохолът е забранен, а възможностите за развлечение са малко.

В проекта са се включили служители на компании като GE, Amazon и Cisco Systems, насърчени от високото заплащане от средно 1,1 млн. долара за висшите ръководители на Neom и възможността да създадат промишленост или компания в страна, която до неотдавна беше затворена за външния свят.

Един от хората, които впечатлили принц Мохамед, е Антони Вивес, мениджърът, който помогна за развитието на небостъргачите Line.

През 2021 г. вътрешни хора в Neom настояха за отстраняването на Вивес, след като испански съд го осъди за корупция на предишния му пост в градския съвет на Барселона, съобщават бивши служители.

Той се признал за виновен по обвинения в злоупотреба с обществено положение, като дал на своя приятел фиктивна работа, за която над четири години получавал заплащане от 165 хил. долара. Той се договорил с прокуратурата за двегодишна условна присъда.

Вивес подаде оставка от Neom, но скоро след това Мохамед поискал от Наср да го убеди да се върне, казват бивши служители. Принцът заявил пред ръководители, работещи за Neom, че докато Вивес не извърши престъпление в Саудитска Арабия, той не се интересува от предишните му обвинения.

През октомври 2022 г. испанската прокуратура отново обвини Вивес в корупция по време на престоя му в Барселона. Този път обвиненията бяха свързани със строителни договори за преустройство на известния градски център, сочи обвинителният акт.

Прокуратурата поиска шест години затвор за Вивес, който беше обвинен в престъпен заговор, измама и подвеждане на съда.

Най-големите умове

В поредица от видеа, които Neom пусна през 2020 г., озаглавени „Най-големите умове“, присъстваха двама високопоставени ръководители на проекта – Мелвин Самсом и Малиха Хашми.

Самсом, който е нидерландец, започва работа за Neom, след като подава оставка като ръководител на шведска болница, свързана с института, който присъжда Нобеловата награда за медицина. Хашми има диплома по право и магистърска степен от Харвардския университет.

Във видеото Самсом обяснява как Neom е проектирал здравна система от нулата. В имотните проекти на Neom престолонаследникът иска да създаде място за индустрии като здравеопазването, в които да работи нарастващото поколение от млади хора на Саудитска Арабия, което да движи икономическия растеж.

През 2021 г. представители на Neom установили, че Самсом и Хашми са предоставили договори на стойност стотици хиляди долари на консултантска компания, основана от близки на Хашми, казват сегашни и бивши служители на проекта. Думите им се потвърждават и от корпоративни документи. Компанията Myriad Consulting в Бостън наела и сина на Самсом, съобщават източниците.

Самсом и Хашми сключили договор с Myriad, за да помогне за създаването на генетичен център през 2020 г. без конкурс, въпреки че компанията била създадена само преди една година с няколко служители и имала ограничено онлайн присъствие.

Когато Самсом разбрал през пролетта на 2021 г., че мениджърите на Neom са разследвани за договора, той избягал към летището, казват сегашни и бивши служители. Той и Хашми били уволнени.

Остров за милион долара

Борг също участва в поредицата „Най-големите умове“, в която обяснява, че Neom ще промени начина, по който работят много части от медийната индустрия.

Той е дошъл в проекта от Fox Corp., след като близо две десетилетия е работил за киностудиа в САЩ, Великобритания и Австралия, показва профилът му в LinkedIn.

Той е работил с компании по филми и риалити предаване, наречено „Остров за милион долара“, което е било снимано в пустинния пейзаж на Neom.

В началото на работата си по проекта Борг бил чут да обижда своя подчинена, която била чернокожа, казват бивши служители.

Отделът по човешки ресурси на Neom препоръчал Борг да премине пред 6-месечен психологически курс. След него Борг правел изказвания на срещи при закрити врата, които показвали незачитането му на културата и религията на Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още