fallback

Дубай, Палм Бийч и Маями са най-оживените пазари на суперлуксозни имоти в света

Продажбите на такива имоти са с две трети над нивото преди пандемията, сочат данни на консултантска компания

16:34 | 09.09.24 г.

463 продажби на имоти на стойност 10 млн. долара или повече са били регистрирани през трите месеца до юни 2024 г. на 11 ключови пазара, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Това е малко под 476 продажби, отчетени през предишното тримесечие. Но обемът на продажбите във високия сегмент на жилищния пазар остава с близо две трети по-висок от нивата преди пандемията.

„Създаването на значително богатство е подкрепено от растежа на световния пазар на продажби на суперпървокласни имоти. Трансформацията на пазари като Дубай, Палм Бийч и Маями компенсира значително забавянето, отчетено на някои по-зрели пазари. Тъй като лихвите намаляват, общият обем на сделките вероятно ще поеме нагоре през 2025 г.“, коментира Лиъм Бейли, глобален ръководител на анализите в Knight Frank.

Общата стойност на продажбите на суперлуксозни имоти на 11 пазара е достигала 33,4 млрд. долара в 12-те месеца до юни 2024 г. След края на бума на пазара, предизвикан от пандемията, когато общите стойности достигнаха връх от близо 44 млрд. долара в края на 2021 г., стойността на продажбите за година се стабилизира на ниво между 32 млрд. долара и 34 млрд. долара, започвайки от четвъртото тримесечие на 2022 г.

Макар че активността напоследък се забави, пандемията доведе до значително разширяване на пазара на суперлуксозни имоти. Този растеж е особено видим на пазари като Палм Бийч, Маями и Дубай, където активността нарасна заради глобалното разместване в разпределението на богатството.

Сегашната годишна стойност на продажбите от 33,4 млрд. долара представлява значителен ръст спрямо 20,1 млрд. долара през 2019 г.

Представяне на ключовите пазари

Дубай изпъква като най-бързо растящия пазар с ръст на продажбите на имоти на цена от 10 млн. долара или повече от 23 през 2019 г. на 436 през последния 12-месечен период.

Женева също отчита значително увеличение от 59 продажби през 2019 г. до 102 през последните 12 месеца.

Продажбите на суперлуксозни имоти в Палм Бийч са нараснали от 50 до 138, а Маями регистрира забележителен рактеж от 41 до 149.

Макар че пазари като Ню Йорк, Сингапур, Париж и Хонконг не са толкова засегнати от растежа през последно време, зрели пазари като Лондон и Лос Анджелис отчитат ръст на продажбите от съответно 25% и 50% през този период.

Растежът на пазара на суперлуксозни имоти се дължи на по-широкия ръст на глобалното богатство през последните години. Докладът за богатството на Knight Frank потвърди ръста с 19% на броя на хората с ултрависоко нетно богатство в света през последните пет години.

Силното представяне на някои пазари в САЩ и Дубай се дължи отчасти на създаването на богатство в тези региони, като броят на хората с ултрависоко нетно богатство в САЩ се е увеличил с 8% през 2023 г. и с 6,2 на сто в Близкия изток.

Дубай е на първо място по брой на продажбите през второто тримесечие на тази година с 85 трансакции, въпреки че това е спад спрямо връхната точка от 131 през третото тримесечие на 2023 г.

Ню Йорк е на второ място със 72 продажби, най-високото ниво от две години насам. Силното представяне на Хонконг с 61 продажби показва, че пазарът се възстановява след няколко по-бавни тримесечия благодарение на нарасналото търсене от купувачи от континенталната част на Китай и високите цени на отделните жилища в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още