fallback

Собственици в Лондон разпродават имотите си с рекорден темп преди очаквано повишаване на данъците

Почти една трета от жилищата в британската столица, които сега са обявени за продажба, преди това са били отдавани под наем

15:09 | 05.09.24 г. 1

Собствениците на жилища в Лондон продават имотите си под наем с рекорден темп, тъй като очакваните повишения на данъците от британското лейбъристко правителство засилват натиска върху доходоносния някога инвестиционен сектор, пише CNBC.

Почти една трета (29%) от жилищата, които сега са обявени за продажба в британската столица, преди това са били отдавани под наем, сочат публикувани в четвъртък данни от имотния портал Rightmove.

Ръстът отразява по-широкото увеличение на продажбите на имоти под наем във Великобритания, където 18% от обявените за продажба жилища преди това са били обитавани от наематели, отбелязва имотният портал.

Rightmove съобщава, че данните все още не са признак за „масово бягство“ на собствениците на жилища, а по-скоро показват постепенен спад на привлекателността на сектора на жилища под наем. Преди това средното петгодишно равнище на бившите квартири, които излизат на пазара като жилища за продажба, беше 14%, а делът на бившите имоти за отдаване под наем на пазара за продажби през 2010 г. беше 8 на сто, сочат данните на Rightmove.

Порталът посочва, че очаква повишаването на данъците в очакваното предложение за бюджета на новия финансов министър Рейчъл Рийв на 30 октомври, включително възможно увеличаване на данъка върху капиталовите печалби, да се превърне във „възможен двигател“ за нарастване на продажбите.

Премиерът Киър Стармър вече предупреди, че бюджетът, който ще бъде представен идния месец, ще бъде „болезнен“, след като правителството открило дупка от 22 млрд. паунда (29 млрд. долара) в публичните финанси, когато дойде на власт през юли.

Засилват се слуховете за повишаване на данъците, включително приравняване на данъка върху капиталовите печалби с данъка върху доходите. В момента собствениците на имоти под наем трябва да плащат плосък данък от 18% за данъкоплатците със средни доходи и от 28% за тези с по-високи доходи върху продажбата на имота си.

Марк фон Грунхер, директор на базираната в Лондон имотна агенция Benham and Reeves, коментира, че възможно приравняване на данъка върху капиталовата печалба с данъка върху доходите „разбира се е тревожно“ за много собственици на имоти.

„Ако лейбъристкото правителство го направи, това може да доведе до значителен ръст на плащания данък от средностатистическия собственик на имот, когато дойде моментът да излезе от сектора“, отбелязва той.

„Това ще бъде още един удар за хората, които осигуряват жизненоважни наличности от жилища, които са много необходими в наемния сектор след поредицата от законодателни промени, въведени през последните години, за подкопаване на рентабилността“, казва Фон Грунхер.

Британският наемен пазар, който преди време беше ключова област за създаване на богатство, е подложен на натиск през последните години поради отмяната на някои стимули, включително смекчаването на данъците за инвеститорите в имоти. Кризата с разходите за живот напоследък и по-високите лихви също намаляват достъпността за собствениците на имоти, като броят на новите одобрени ипотечни кредити за имоти с цел отдаване под наем се сви през 2023 г. за първи път от въвеждането им преди три десетилетия.

Смята се, че наличностите от инвестиционни имоти и втори жилища сега са с 8,7% под нивото преди три години, сочат данни на Savills.

Това се случва на фона на по-широко забавяне на имотния пазар, който сега усеща известно успокояване. Понижаването на лихвите по заемите след намаляването на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) през август предизвика бум на покупките на жилища.

Общият брой на новите имоти на пазара в момента е с 14% над нивото през 2023 г., сочат данни на Rightmove.

Самият имотен портал се оказа възможна мишена за придобиване от имотната компания REA Group, притежавана от Рупърт Мърдок, която в понеделник заяви, че вижда възможности за растеж на британския пазар. Но имотният експерт на Rightmove Тим Банистър заяви, че възстановяването на имотния пазар може да не бъде усетено от всички и предупреди, че нови ограничения за инвеститорите в имоти за отдаване под наем може да задълбочат съществуващите проблеми с достъпността на наемния пазар.

„Стабилен сектор на частните имоти под наем се нуждае от инвестиции на собственици на имоти, които да предоставят на наемателите добър избор от жилища“, отбелязва той.

„През последните няколко години видяхме как дисбалансът между търсенето и предлагането може да допринесе за ръст на наемите, затова има притеснения, че без насърчаване на собствениците на имоти да останат, вместо да излязат от наемния сектор, наемателите ще са тези, които ще платят цената“, казва Банистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още