fallback

Новата столица на Египет ще се сдобие с първия в света водороден небостъргач

Офис кулата Forbes International Tower ще разчита основно на водород за електрическата си енергия

11:03 | 05.09.24 г.

„Новата административна столица“ на Египет, която ще бъде изцяло нов град край Кайро, чието строителство тече с пълна сила, предизвиква компаниите да мислят екологично. Но една от най-амбициозните идеи в тази област е захранването на небостъргач с водород, пише CNN.

Офис кулата Forbes International Tower, която ще бъде висока 240 метра и трябва да бъде изградена до Iconic Tower, най-високата сграда в Африка, е планирана от самото начало да бъде съобразена с околната среда.

Сградата е проектирана от Гордън Джил от архитектурното студио Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, което стои и зад Central Park Tower в Ню Йорк и Jeddah Tower в Саудитска Арабия. Нейният изпълнител Magnom Properties разкри, че смята да постигне нулев въглероден отпечатък, като захранва 43-етажната офис сграда с чист водород, допълнен от слънчеви панели на фасадата ѝ.

Сградата, която ще бъде захранвана от 75% водород и 25% фотоволтаици, няма да разчита на традиционната електрическа мрежа, съобщава Magnom. Компанията допълни, че строителството с нисковъглеродни материали – такива с ниско ниво на емисии в целия им цикъл от добиването, до производството и евентуалното изхвърляне или повторна употреба, може да намали въглеродния отпечатък от строителството с тях с 58%. В същото време рециклирането и пречистването на водата на място ще намали търсенето на сладка вода, което е от жизненоважно значение за страната с все по-оскъдни водни запаси.

Magnom съобщава, че чрез тези методи се стреми да постигне „нетна отрицателна въглеродна визия“ (да елиминира повече въглерод, отколкото емитира) за небостъргача през целия му жизнен цикъл. Така той ще се превърне в първия небостъргач в света със Сертификат за нулев въглерод от International Living Future Institute.

Сградата отваря поредната глава във въглеродно неутралната архитектура след кулата Z6 в Пекин, проектирана от архитектурното студио Foster + Partner, която има нулеви оперативни въглеродни емисии, и комплексът Curzon Wharf в Бирмингам, Великобритания, включващ 172-метрова кула като част от голям, въглеродно неутрален проект със смесено предназначение.

Но използването на водород за намаляване на емисиите от сградата е нов подход. Потенциално чист и възобновяем енергиен източник, макар и само когато е добиван и произвеждан чрез определени методи, водородът е изобилен актив, който се използва рядко с такъв мащаб в архитектурата и от частни компании.

През последните години водородът се радва на значително внимание от правителствата в света, включително администрацията на американския президент Джо Байдън. Но критици поставят под съмнение доколко бързо може да бъде увеличено производството, за да отговори на търсенето на енергия, което в момента се покрива от изкопаемите горива.

Magnom Properties е подписала договор със Schneider Electric и H2 Enterprises за проучване на технологията LOHC като източник на енергия за небостъргача.

Втечнените органични водородни носители (liquid organic hydrogen carriers - LOHC) са органични съединения, които поглъщат или освобождават водород чрез химически реакции и могат да бъдат използвани за съхранение на произведен водород и пренасянето му в стабилна форма от източника до крайния потребител. Втечнените водородни съединения означават също, че съществуващата инфраструктура за пренос на изкопаеми горива може да бъде приспособена за повторно използване с новата технология. След като бъде пренесен, водородът може да бъде освободен от LOHC и поставен в горивна клетка за производство на елетрическа енергия.

Magnom уточнява, че „проектът, изискванията за пространство и икономическата жизненост“ на използването на чист водород за Forbes International Tower ще бъдат преценени, т.е. не е сигурно, че водородът в крайна сметка ще бъде източникът на енергия.

Изграждането на умния град, който ще бъде сателит на Кайро и получи похвала заради достойнствата си в областта на устойчивото развитие, започна през 2016 г. Макар че то продължава, много ключови сгради вече са завършени за проекта, който по някои оценки ще струва около 58 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още