fallback

Некомпетентност и алчност са причините за предотвратимия пожар в лондонската кула Grenfell

Днес беше публикуван дългоочакваният заключителен доклад от разследването на пожара, при който загинаха 72 души през 2017 г.

15:38 | 04.09.24 г.

Публично разследване на опустошителния пожар в кулата Grenfell в Лондон установи, че виновни за бедствието са пропуски на правителството, на строителната индустрия и най-вече на всички фирми, участвали в поставянето на запалима облицовка от външната страна на сградата, пише Ройтерс.

72 души загинаха, когато пожар пламна в 23-етажния блок със социални жилища в един от най-богатите квартали в западната част на Лондон в ранните часове на 14 юни 2017 г. Това беше най-смъртоносният пожар в жилищна сграда във Великобритания от Втората световна война насам.

В дългоочаквания окончателен доклад разследването счете, че най-голяма отговорност за бедствието носят компаниите, участвали в поддръжката и преустройството на жилищната сграда, пропуските на местните и националните власти, както и компаниите, които нечестно са продавали запалими облицовъчни материали като безопасни.

Повсеместни критики се отправят и към правителството, местните власти на Кенсингтън и Челси, индустрията, регулаторните органи, конкретни лица и неподготвената противопожарна бригада заради години на бездействие относно противопожарната безопасност на високи жилищни сгради.

„Пожарът в Grenfell Tower беше кулминацията на десетилетия на провал на централното правителство и други органи на отговорни позиции в строителната индустрия“, се казва в доклада от разследването, който е почти 1700 страници.

В годините след бедствието оцелели и близки на загиналите поискаха отговорните да бъдат изправени пред правосъдието и да им бъдат повдигнати наказателни обвинения.

Но макар британската полиция да съобщи, че 58 души и 19 фирми и организации са разследвани, за изправяне пред съда, включително за корпоративно непредумишлено убийство и измама, ще бъдат нужни години поради сложността и необходимостта да се вземе предвид докладът от разследването.

Говорителят на премиера Киър Стармър заяви във вторник, че правителството е решено да потърси отговорност на виновните за инцидента.

Пожар от хладилник

По-ранен доклад на екип от следователи през 2019 г., който беше съсредоточен върху събитията в нощта на инцидента, установи, че електрически проблем в хладилник в апартамент на четвъртия етаж е причина за началото на пожара.

След това пламъците са се разпространили неконтролируемо, основно защото кулата била покрита при преустройство през 2016 г. с облицовка – външни панели, проектирани да подобрят външния вид и изолацията на сградата, изработена от запалими алуминиеви композитни материали, които действали като източник на гориво.

Ужасяващи разкази, включително за хора, които загинали, докато чакали спасители и следвали официални указания да останат на място, предизвикаха гняв и щателна проверка на национално ниво на строителните стандарти и отношението към общностите с ниски доходи.

Разследването, оглавено от пенсионирания съдия Мартин Мур-Бик, установи поредица от пропуски, ненаучени уроци от пожари във високи сгради в миналото и недобре работещи тестови системи.

Най-явна вина беше хвърлена върху участниците в преустройството на кулата със запалима облицовка. Разследването установи, че архитектурното студио Studio E, основният изпълнител Rydon и подизпълнителят, отговарящ за облицовката, Harley носят значителна отговорност за бедствието.

Инспекторите по противопожарна безопасност от Exova също бяха обвинени, че сградата е била оставена в „опасно състояние при завършването на преустройството“.

Силно критикувани са също градските съвети на Кенсингтън и Челки и Организацията за управление на наемателите (TMO), която управлява наличностите от жилища на местните власти.

Те са проявили безразличие към регулациите за противопожарна безопасност в годините преди пожара, а TMO, чиито трудни отношения с някои обитатели според разследващите са създали "отровна атмосфера“, е била неоправдано съсредоточена върху намаляването на разходите.

Докато местната общност и групи от доброволци бяха похвалени, че са предоставили подкрепа, съветът беше критикуван и заради бавната си и „като цяло неуместна“ реакция на инцидента.

Осъдени бяха и компаниите, които са произвеждали и продавали облицовката и изолацията на сградата - Celotex, Kingspan и Arconic Architectural Products, френското дъщерно дружество на американската компания Arconic. Разследването е стигнало до извода, че те са проявили „системна нечестност“.

„Те са участвали в нарочни и трайни стратегии за манипулиране на тестовите процеси, за неточно представяне на данните от тестовете и за подвеждане на пазара“, сочи докладът.

Проблемът с външната облицовка предизвика притеснения в Европа, където сходни пожари пламнаха в жилищни сгради като в испанския град Валенсия през февруари и в Италия през 2021 г.

Във Великобритания данни на правителството от юли показаха, че 3280 сгради с височина от 11 метра нагоре все още имат небезопасна облицовка, като дейността по отстраняването ѝ все още не е започнала за над две трети от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още