fallback

Финландия планира да забрани на руснаците да купуват имоти

Предложената мярка отразява опасенията за сигурността относно покупки на лица, свързани с Русия, на имоти, намиращи се близо до стратегически важна инфраструктура

15:03 | 02.09.24 г. 1

Финландия представи планове за пълна забрана срещу придобиването на имоти от някои чуждестранни граждани, тъй като се появиха опасения за сигурността относно покупки на лица, свързани с Русия, в близост до стратегически важна инфраструктура, съобщава Bloomberg.

Министърът на отбраната Анти Хаканен представи предложение да се попречи на руснаците да извършват каквито и да било придобивания в скандинавската страна, която е членка на НАТО и която споделя най-дългата сухопътна граница на блока с Руската федерация. Очаква се проектозаконът да бъде внесен в парламента до края на годината.

„Това се основава на агресивната война, водена от Русия, и оценката, направена за нея“, изтъква Хаканен пред журналисти в Хелзинки, като добавя, че предложението няма да посочва изрично името на съседната страна.

Законът ще се прилага за граждани на държави, чиято родина е „нарушила териториалната цялост, суверенитета и независимостта на друга държава и може да застраши сигурността на Финландия“. Забраната ще включва и юридически лица, „с местоживеене на територията на такава държава или които са собственост или са повлияни от гражданин или юридическо лице на такава държава“, става ясно още от предложението.

Правителството на Финландия също така ще проучи „по-ефективно“ отчуждаване и надзор на активи, които са „централни за безопасността на обществото и сигурността на доставките“.

Опасенията за националната сигурност сред политиците, експертите по сигурността и обществеността се засилиха около придобиването на имоти от хора с връзки с Русия. Финландия, която се присъедини към НАТО през април миналата година, вече прокара законодателство, което позволява на държавата да се намесва от съображения за национална сигурност в сделки с недвижими имоти, преди те да бъдат реализирани, и впоследствие блокира редица покупки, като продажбата на бивш старчески дом в западната част на страната, намиращ се близо до военен обект.

През годините се появиха множество медийни публикации във Финландия, обръщащи внимание на подозрителни имоти, някои от които съдържат укрепления с хеликоптерни площадки, стари хотели, със собственици, свързани с Русия, както и покупки на терени в близост до стратегически важна инфраструктура.

Министър-председателят на Финландия Петери Орпо разкри в интервю за Bloomberg през юни, че рискът е такива имоти „да бъдат използвани за някои актове на нанасяне на щети или евентуално като предмостие във връзка с някаква по-голяма операция“.

Предложението да се попречи на руснаците да придобиват имоти във Финландия става факт след по-малко от два месеца, откакто правителството прие закон, който позволява отблъскването на мигранти, изпратени до източната граница от Русия като част от хибридната война на Кремъл. Този временен закон има за цел да противодейства на това, което Хелзинки приема за опит на Москва да подкопае националната сигурност на страната чрез миграционни вълни по 1300-километровата граница между страните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още