fallback

Рупърт Мърдок планира да купи портал за недвижими имоти за 5,8 млрд. долара

За момента не са започвали преговори за придобиване между REA Group и британската Rightmove

10:49 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

REA Group Ltd., част от разрастващата се империя на Рупърт Мърдок, обмисля предложение за придобиване на британския онлайн портал за недвижими имоти Rightmove Plc срещу 5,8 млрд. долара в опит да създаде глобална компания с фокус върху сектора, съобщава Bloomberg.

Австралийският доставчик на обяви за имоти, който се контролира от News Corp., обмисля възможна оферта за придобиване на Rightmove. REA посочва, че не се е свързвала с компанията, нито е започвала преговори за наддаване.

Акциите на REA поевтиняха с 8% малко преди края на редовната търговия на борсата в Сидни, най-големият ценови спад в рамките на деня от декември 2022 г., на фона на опасения, че може да се наложи компанията да издаде нови акции, за да финансира сделка.

Всяка сделка би увеличила мащаба на REA, който е най-големият играч в австралийската индустрия за сайтове за недвижими имоти и вече се разшири на други пазари, включително в Индия. Rightmove поддържа стабилен ръст на приходите през последните години и се очаква жилищният пазар в Обединеното кралство да се съживи, тъй като лихвените проценти спадат.

Обявяването на плана от страна на REA, предизвикано от медийни спекулации, сега принуждава компанията да вземе решение по един или друг начин. Съгласно кодекса за поглъщания на Обединеното кралство REA трябва да обяви твърдо намерение дали да наддава до 30 септември в 17:00 ч. лондонско време.

„Комбинацията от двата бизнеса би предоставила значителна възможност за отключване на стойността за акционерите“, изтъква REA.

Разширената група ще осигури „стабилен растеж със силни маржове и значително генериране на парични средства, което ще позволи непрекъснато нарастване на капитала и възвръщаемост за акционерите“, посочва базираната в Ричмънд, Виктория, компания.

Предстоящата сделка подчертава надпреварата по отношение на мащаба на бизнеса с посредничество при сайтовете за недвижими имоти.

Пазарната капитализация на REA е 27 млрд. австралийски долара (18 млрд. щатски долара).

Всяка сделка на REA ще изисква увеличение на собствения капитал от поне 6,1 млрд. австралийски долара, или около 23% от текущата пазарна капитализация, за да бъде увеличена, изчисляват анализаторите на Bloomberg Intelligence Джак Бакстър и Андрю Торчия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още