fallback

Цените на жилищата в Австралия растат през август, макар и с по-бавен темп

Недостигът на жилища и бързият темп на имиграция повишиха цените в голяма част от страната

17:30 | 01.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Продължаващият дисбаланс между търсенето и предлагането доведе до покачване на цените на жилищата в основните градове на Австралия през август, въпреки че темпът на растеж се забавя, тъй като се появиха ограничения при достъпността, пише Bloomberg.

Цените в Пърт се покачват с 2%, докато в Аделаида те нарастват с 1,4%, а в Бризбейн - с 1,1%, изтъква консултантската компания CoreLogic Inc. Цените на жилищата в Сидни се увеличават с 0,3%, докато тези в Мелбърн се понижават с 0,2%, на фона на което общият индекс за основните градове напредва с 0,5 на сто.

Недостигът на жилища и бързият темп на имиграция повишиха цените в голяма част от Австралия, правейки имотите ги все по-недостъпни за по-младите купувачи. Тези повишени жилищни разходи също възпрепятстват усилията на централната банка на Австралия да укроти инфлацията.

Гуверньорът на регулатора Мишел Бълок каза, че не очаква намаления на лихвените проценти тази година и предупреди, че все още може да е необходимо допълнително затягане на политиката. Бордът, който определя лихвите запази основния лихвен процент на ниво от 4,35%, докато се опитва да върне потребителските цени в рамките на целта си от 2%-3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 01.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още