fallback

Британските жилища неочаквано поевтиняват въпреки понижението на лихвите

Индексът на цените на жилищата на един от най-големите ипотечни кредитори в Обединеното кралство спада с 0,2%, като това е първото му понижение от април

13:54 | 30.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата във Великобритания паднаха неочаквано през август - знак, че достъпността остава далечна дори след като Английската централна банка (АЦБ) облекчи разходите по заемите, става ясно от доклад на един от най-големите ипотечни кредитори в страната, цитиран от Bloomberg.

Nationwide Building Society съобщи, че индексът на цените на жилищата е спаднал с 0,2%, като това е първото му понижение от април. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха увеличение от 0,2%. Средната цена на жилищата в страната сега достига 265 375 паунда (349 490 долара), което е с 2,4 на сто повече спрямо същото време на миналата година, но е с 3% под исторически връх, достигнат през лятото на 2022 г.

Цифрите сочат неравномерно възстановяване от спада през миналата година, като първото следпандемично намаление на лихвите от страна на АЦБ на 1 август не постигна търсения резултат - да помогне на онези, които търсят да закупят жилище след години на цени, чиито ръст изпреварва този при заплатите.

Въпреки това има признаци, че активността на пазара може да се увеличи през следващите месеци. Данните на АЦБ показват, че броят на одобрените ипотечни кредити се е покачил до 61 985 през юли, което е повече от пазарните прогнози. Това е най-високото ниво от септември 2022 г., преди сътресенията на пазара, предизвикани от минибюджета на бившия премиер Лиз Тръс и 14-те последователни повишения на лихвените проценти от АЦБ.

„Като се има предвид неочакваният спад на цените на жилищата през август, е успокояващо да видим силен ръст на броя на одобрените ипотечни кредити през юли“, коментира Томас Пю, икономист в RSM UK. „Смятаме, че спадът при цените през август е моментен и че цените на жилищата и активността ще продължат да се възстановяват тази година“, добавя той.

Проучванията показват, че цялостната перспектива за жилищния пазар през тази година остава положителна – оценка, която малцина дадоха в края на 2023 г., след като скокът в разходите по заеми засили кризата с разходите за живот и насочи икономиката към рецесия.

Купувачите вече се чувстват по-уверени за финансовото си състояние. Реалните доходи се покачват, икономическият растеж е по-силен от прогнозирания тази година и АЦБ намекна за по-нататъшни намаления на лихвите. Очаква се централните банкери да запазят лихвите на ниво от 5%, когато се срещнат следващия месец, но пазарите залагат на ново намаление през ноември и шанс за допълнителна низходяща корекция до края на годината.

Разходите по ипотечни кредити спадат от юни в очакване на намаляването на лихвите от АЦБ. Средният лихвен процент за двугодишна фиксирана сделка сега е 5,57%, което представлява спад спрямо отчетените около 6% по-рано това лято, сочат данни на Moneyfacts.

„Въпреки че ръстът на цените на жилищата и активността остават потиснати от историческите стандарти, те все пак представят картина на устойчивост в контекста на среда с по-високи лихвени проценти, където цените на жилищата остават високи спрямо средните доходи“, изтъква Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide.

Въпреки това анализаторите казват, че ценовите ръстове при жилищата тази година вероятно ще бъдат малки. Лихвените проценти по ипотечните кредити все още са тройни спрямо нивото си през 2021 г., като се очаква АЦБ да възприеме предпазлив подход към намаляването на лихвените проценти – пазарите залагат изцяло само на още едно намаление през тази година. По-голямото предлагане дава на чувствителните към цените купувачи повече възможности за договаряне.

„Финансовите пазари отново намаляват цените тази година и тъй като лихвите по ипотечните кредити падат тази есен, това трябва да подкрепи трансакциите и скромния едноцифрен ръст на цените“, посочва Том Бил, анализатор с фокус върху жилищните имоти в Обединеното кралство към Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още