fallback

Със "златни визи" или не, жилищният пазар в Лисабон няма спирка

Промените в програмата не са намалили интереса на чуждестранните купувачи, които повишиха цените на жилищата в португалската столица

14:09 | 02.09.24 г.

След като обиколили света през активния си професионален живот, Мариела Ризини Самбонет и съпругът ѝ Джулио Самбонет не били готови да позволят на пенсионирането да ги приземи, пише Wall Street Journal.

Те решили да прекарват част от годината в Тоскана, в родината им Италия, и друга част в португалската столица Лисабон. През 2016 г. платили 333 390 долара за апартамент с площ от 85 кв. м в луксозния квартал „Лапа“.

„Искахме да продължим приключенския си живот“, казва 68-годишната Разини Самбонет, която работила за авиокомпания, докато 75-годишният ѝ съпруг управлявал семейната компания за прибори. Двойката избрала Португалия отчасти заради слънчевия ѝ климат и историческия ѝ чар, отчасти заради имотния ѝ пазар, който се радваше на голяма популярност в Европа след началото на програмата „златна виза“ през 2012 г. Тя предлагаше на хора, които не са граждани на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария правото да живеят и работят в Португалия в замяна на покупка на имот. Програмата стимулира бърз ръст на цените на недвижимите имоти.

Според агенцията за недвижими имоти Engel & Volkers средните продажни цени в Лисабон са били 2900 долара на квадратен метър през януари 2012 г. До декември 2023 г. продажните цени скачат до 4800 долара, което е ръст с 65%.

Този растеж предизвика притеснения, че обикновените граждани са изключени от жилищния пазар. През октомври 2023 г. португалското правителство промени програмата „златна виза“, премахвайки инвестицията в имот като изискване за предоставяне на местожителство. Остават алтернативите, включително инвестиция от най-малко 555 300 долара в квалифициран фонд или фонд за рисков капитал, бизнес инвестиция или дарение за благотворителност на стойност най-малко 277 700 долара.

Но ако промяната целеше да спре ръста на цените на жилищата, изглежда, че целта не е постигната. През юли 2024 г. цените на жилищата в Лисабон достигнаха 5140 долара на квадратен метър, сочат данни на Engel & Volkers, като това е ръст с около 7% спрямо декември 2023 г.

Брокери на недвижими имоти говорят за нов и по-зрял имотен пазар в града, който продължава да привлича чуждестранни купувачи благодарение на прекрасните си ресторанти, близки плажове и удивителни исторически домове.

„Португалия е фантастично място за живеене. Хората са толкова мили и доброжелателни“, казва Ризини Самбонет.

От 2016 г. насам двойката е научила португалски език, създала е широк кръг от приятели и е започнала да прекарва повече време там, отколкото в Италия – девет до десет месеца на година. През 2022 г. продали апартамента си на американска двойка от Сан Франциско за 644 400 долара, почти два пъти повече, отколкото платили шест години по-рано. Те придобили по-голям апартамент на лисабонското Пето авеню за сумата от 889 хил. долара.

Драстичните промени в програмата „златна виза“ не са спрели хората да купуват в Лисабон, коментира Уго Боргеш, мениджър по продажбите в Sotheby’s International Realty в Португалия. Той допълва, че клиенти от Франция, Бразилия, Турция, Швейцария, Северна Америка и Великобритания съставляват около 65% от продажбите му.

„Не отчитаме спад в броя на хората, търсещи домове. Лисабон сега е зрял, стабилен пазар. Цените няма да намалеят, те само ще нарастват лека-полека“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Новини виж още