fallback

Цените на жилищата в Германия скоро ще започнат отново да растат

Те се понижиха с близо 14% спрямо връхната им точка през второто тримесечие на 2022 г.

11:24 | 29.08.24 г. 4

Цените на жилищата в Германия ще се стабилизират през идните месеци и ще нараснат с 2% през 2025 г., подкрепени от пониженията на лихвите, а наемите се очаква да се повишат по-бързо, сочи допитване на Ройтерс сред анализатори.

Пазарът на недвижими имоти в Германия, подобно на пазарите в други страни, процъфтяваше във времето на ултраниските лихви по жилищните заеми по време на Covid пандемията. Но германският пазар отчете най-тежката си корекция от десетилетия, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите с най-бързия темп в историята.

Цените на жилищата спаднаха със 7,2% миналата година, най-голямото намаление от първото публикуване на официални данни през 2000 г., и се понижиха с още 1,1% през първото тримесечие на тази година спрямо предишното.

Те са се понижили с близо 14% спрямо връхната точка през второто тримесечие на 2022 г., след като се повишиха с близо 25% по време на пандемията.

ЕЦБ понижи лихвите през юни и се очаква да пристъпи към ново понижение следващия месец, а това води до средно заключение от 12 анализатори, участвали в допитването между 19 и 26 август, че ръстът на цените е съвсем близо.

Средните цени на жилищата в Германия, които намаляха с 5,7% на годишна база през първото тримесечие, ще спаднат с 1,4 на сто тази година, което е леко подобрение спрямо свиването с 2%, прогнозирано през май.

Очаква се цените на жилищата да се повишат съответно с 2% и 3% през 2025 и 2026 г.

Тези прогнози до голяма степен се основават на очаквания за ново понижаване на лихвите по заемите. ЕЦБ ще понижи депозитната си лихва два пъти тази година и четири пъти през 2025 г., сочи отделно допитване на Ройтерс сред икономисти.

„Първото понижаване на основната лихва от ЕЦБ през юни и очакването за ново понижение вече спряха спада на отпуснатите жилищни заеми и създадоха условия за възстановяване на търсенето на жилища“, коментира Холодилин Константин от DIW Berlin.

„Стагниращото строителство наред с продължаващата имиграция насърчават ръстовете на търсенето и откриват пътя към повишаване на цените на жилищата през идните години“, допълва той.

Достъпност

9 от 12 респонденти са заявили, че достъпността на покупките за купувачите на първо жилище ще се подобри през идната година. Перспективата за допълнителна подкрепа от правителството също създава добра основа за очакваното обръщане на пазара.

Германският канцлер Олаф Шолц трябва да се срещне с политици, министри и представители на сектора през декември в опит за разрешаване на кризата. Сходна среща миналата година не доведе до значителни конкретни действия.

Не се очаква перспективите за подобряване на достъпността на жилищата за покупка да намали значително натиска върху цените на наемите на германския имотен пазар, който преди периода на нулеви лихвени проценти беше доминиран от наемателите.

Наемите са се повишили с над 20% през второто полугодие на 2023 г., сочат данни на консултантската компания JLL, публикувани по-рано тази година.

Очаква се средните наеми на градски жилища да нараснат по-бързо от цените през следващата година с покачване между 4% и 6%, сочи средната оценка на анализаторите.

„Заради напрегнатото положение в строителния сектор, стагнацията при новото строителство и едва постепенно подобряващата се достъпност на имотите за покупка положението на наемния пазар не се очаква да се успокои скоро“, коментира Карстен Бржески, глобален ръководител на макроанализите в ING.

„В резултат на това очакваме наемите да продължат да растат по-бързо от цените на жилищата през идните 1-2 години“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още