fallback

Ръстът при цените на жилищата в САЩ изпреварва инфлацията

Мярката расте през юни с 5,4% на годишна база, което представлява забавяне спрямо увеличението от 5,9% през май

18:25 | 27.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръстът на цените на жилищата в САЩ се забавя през юни, тъй като купувачите се отдръпват от пазара, докато броят на обявите започва да се покачва, съобщава Bloomberg.

Националният измерител на цените се повиши с 5,4% на годишна база, сочат данни на S&P CoreLogic Case-Shiller. Това представлява забавяне спрямо отчетения през май ръст от 5,9%.

Докато броят на обявите се увеличава, търсещите да купят жилища все още се затрудняват да намерят достъпни имоти. Но заради високите лихвени проценти по ипотечните кредити на пазара няма достатъчно купувачи, които да създадат ниво на конкуренция, което би повишило цените по-съществено. Индексът на Case-Shiller за юни проследява тримесечен период, започващ през април - време, когато разходите по 30-годишни заеми до голяма степен се движат около 7%.

Данните за цените показват „реално ценово представяне над тренда при отчитане на инфлацията“, коментира Брайън Люк от S&P Dow Jones Indices. „Цените на жилищата и инфлацията продължават да играят роля в политическия дневен ред с наближаването на изборите“, добавя той.

Въпреки че както ръстът на цените на жилищата, така и инфлацията се забавят, „разликата между двете е по-голяма от историческите норми, като националният индекс е средно с 2,8% над мярката за потребителските цени“, изтъква Люк. „Това е един процентен пункт над средното за последните 50 години“, добавя той.

Очаква се Федералният резерв да започне да намалява своя референтен лихвен процент следващия месец, което потенциално ще окаже натиск за намаляване на ипотечните разходи. Но много икономисти очакват, че ще са необходими много по-сериозни спадове, за да се върнат купувачите на пазара. 

Цените в 20 големи града в САЩ се повишиха с 6,5% на годишна база, в сравнение с 6,9% през май. Ню Йорк отчете най-голям ръст през юни, следван от Сан Диего и Лас Вегас съответно с 8,7% и 8,5%.

Междувременно общият брой на започнатите жилища е нараснал с 3% до годишен темп от 1,35 млн. единици миналия месец, стимулиран от ръста с 19,6 на сто на многофамилното строителство, показват данните на правителството, публикувани в сряда. Новозапочнатите еднофамилни жилища са намалели за четвърти пореден месец.

Разрешенията за строеж, които са показател за бъдещата строителна дейност, са се увеличили с 3,4% до годишен темп от 1,45 млн. единици, също движени от ръста на заявленията за разрешаване на проекти за многофамилни жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още