fallback

Лондончани все повече се отдалечават от британската столица в търсене на жилище

Домакинствата на Острова са изправени пред комбинация от натиск върху разходите, предизвикан от по-високите лихви и свиването на разходите за живо

12:24 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Все повече лондончани купуват жилища по-далеч от столицата в опит да получат по-добри оферти за парите си, пише Bloomberg.

Средностатистическият лондончанин, който се мести от града, е купил жилище на рекордните 39 мили (63 км) извън столицата между януари и юни, показва доклад на брокерската къща Hamptons International. Това е с шест мили (9,6 км) повече спрямо 2019 г. и с 65% повече от типичния купувач, придобиващ първо жилище.

„Четири години след пандемията много работещи в града се установиха в ново нормално, когато става въпрос за отиване до офиса“, казва Анейша Беверидж, ръководител на изследванията в Hamptons. „В опит да се възползват максимално от капитала си, местещите се продължават да отиват на по-далечни разстояния извън столицата“, посочва тя.

Домакинствата в Обединеното кралство са изправени пред комбинация от натиск върху разходите, предизвикан от по-високите лихви и свиването на разходите за живот. Макар че лихвите по жилищните кредити стабилно намаляват от 15-годишния си връх, който достигнаха през 2023 г., броят на ипотекираните имоти в Обединеното кралство, придобити във владение, се е увеличил с 8% през второто тримесечие на тази година.

Над 25% от домакинствата, които сменят жилище в Лондон за такова извън столицата, са се преместили на повече от 100 мили през първото полугодие, което е значително над средните 17%, регистрирани между 2015 г. и 2019 г. Средно напускащите Лондон се местят на разстояния с 50% по-далеч от тези, на които са били преди десетилетие, като високите разходи за сделките намаляват броя на по-кратките, по-чести местения, казват от Hamptons.

Все пак дългогодишното увеличаване на броя на купувачите, които за първи път напускат Лондон, е ограничено през първата половина на годината, тъй като постоянният спад в разходите за ипотечни кредити и по-ниските цени на жилищата насърчават повече бъдещи собственици да купуват в столицата. Купувачите на първо жилище са закупили рекордните 48% от домовете, продадени в Лондон между януари и юни, спрямо 41% през 2023 г. и 28% преди десетилетие, се казва в доклада.

Нещо повече, купувачите на първо жилище, които напускат столицата, все повече търсят по-достъпни райони по-близо до Лондон, вместо да се отдалечават. Делът им е намалял наполовина от своя връх от 6% през 2020 г.

„По-ниските ипотечни плащания свалиха разходите за изкупуване под наемите, което донесе облекчение на тези, търсещи първия си дом в столицата“, казва Бевъридж от Hamptons.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още