fallback

Основателите на EnduroSat и Chaos купуват някогашната централа на "Алфа Банк" в София

Местните инвеститори са активни на пазара на бизнес имоти в момента заради липсата на конкуренция от големи международни фирми, коментира консултант

13:33 | 21.08.24 г.

Основателят и изпълнителен директор на компанията за космически технологии EnduroSat Райчо Райчев и съоснователят и управител на софтуерната компания Chaos Петър Митев са придобили сградата, в която се помещаваше някогашната централа на „Алфа Банк“ на бул. „Цариградско шосе“ в София.

За сделката, чиято стойност не се разкрива, съобщиха от консултантската компания Cushman&Wakefield Forton, която е била посредник. 

„Алфа Банк“ беше придобита от „ЮроБанк България“ (Пощенска банка) през 2016 г.

Сградата е с разгърната застроена площ от малко над 17 хил. кв. метра и ще бъде предназначена за собствено ползване. Построена е в периода 2008-2011 г. от "Главболгарстрой".

“Имаме конкретни планове за развитие на космическия сектор и тази сграда ще е стратегически важна за изпълнението на нашите цели. Подробности ще можем да споделим в следващите месеци“, коментира Райчо Райчев.

“Пазарът е доминиран от сделки за собствено ползване. Активни са основно местни инвеститори, които виждат възможности за придобивания при липсата на конкуренция от големи международни фондове“, посочва Явор Костов, управляващ партньор на Cushman&Wakefield Forton.

Очакванията на Явор Костов са тази инвестиционна среда да се запази през следващите 6 до 12 месеца заради по-консервативната от очакваното политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) и настроенията на големите институционални инвеститори в Централна и Западна Европа. Последните са фокусирани върху решаването на вътрешните си проблеми и трудно взимат решения за нови придобивания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още