fallback

Компаниите в София са предпазливи към наемането на офис площи

Наемните нива са се повишили с 1 евро спрямо второто полугодие на 2023 г., сочат данни на консултантска компания

19:15 | 20.08.24 г.

Офисният пазар в София е отбелязал спад в наемането на площи поради повишената предпазливост от страна на компаниите. Това забавяне следва първоначалния подем след COVID-19, тъй като фирмите бързо са се приспособили към новия хибриден модел на работа, пише консултантската компания Avision Young.

Със стабилизирането на пазара компаниите вече вземат по-обмислени решения за наемане в отговор на дългосрочните тенденции. Някои от най-мащабните сделки през полугодието са на фирми, които са взели готови офисни площи от наематели, които искаха да намалят площта си. Като по-значима дългосрочна промяна в работната среда консултантската компания отбелязва нарастващия интерес към гъвкавите работни пространствата и устойчивите офисни решения.

Обемът на активно търгуваните завършени офисни площи клас А и Б остава почти непроменен и е в размер на 2,02 млн. кв. м. През първата половина на 2024 г. са завършени само 7 863 кв. м офис площи. Това ограничено предлагане се дължи основно на незавършването на някои от планирани в периода проекти.

Общият обем на отдадените площи през периода е 87 997 кв. м. От тях 48 762 кв. м са нови договори или разширения и 39 235 кв. м от удължавания. Тези показатели отбелязват спад в сделките в сравнение както с първата, така и с втората половина на 2023 г.

Наемните офертни нива за офис площи клас А са предимно в диапазона от 12-17 евро на кв. м на месец, което отразява увеличение от приблизително 1 евро на кв.м на месец в сравнение с втората половина на 2023 г.

Тази промяна отразява пазар в преход от предходната нестабилност с постепенни промени в наемните нива, повлиян от ограниченото ново предлагане и стабилизираните нива на незаетите площи, пише консултантската компания. Определяща роля за това имат също и общите икономически условия и ценови тенденции.

Също така преминаването към гъвкави и хибридни модели на работа кара компаниите да бъдат по-консервативни по отношение на дългосрочните договори за наем и наемането на офиси като цяло, което кара наемодателите да възприемат по-ограничени ценови стратегии.

През първата половина на 2024 г. делът на незаетите офис площи е 13,7%, което показва известно дългосрочно стабилизиране, най-вече поради ограниченото предлагане на нови офис площи, пише компанията. Налице е значително намаляване на свободните площи в централните райони, въпреки че общият обем на сключените сделки в квадратни метри там е сравнително малък спрямо целия софийски пазар. В близко бъдеще се предвижда, че очакваното увеличение на предлагането на нови офис площи през 2025 г. ще промени динамиката на пазара, като потенциално ще повлияе на нивата на незаетите площи и ще доведе до пренасочване на някои наематели към нови обекти.

Таксите за обслужване отбелязват леко увеличение, но остават в същия диапазон както през предходния период. Това допълнително увеличение отразява промените в разходите за експлоатация и поддръжка, дължащи се на общата инфлация и увеличението на заплатите. В някои проекти от висок клас таксите за обслужване достигат 3,5 или 4 евро на квадратен метър на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 20.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още