fallback

UBS ликвидира имотния фонд на Credit Suisse с активи за над 2 млрд. долара

Швейцарската банка съобщи, че ще трябва да продаде най-ликвидните активи в портфейла на фонда в неблагоприятен момент за пазара

16:08 | 15.08.24 г. 1

UBS постави имотния фонд на бившия си конкурент Credit Suisse, оценяван на 2 млрд. долара, в „структурирана ликвидация“, считано от четвъртък, съобщи швейцарската банка, цитирана от Ройтерс.

Международният фонд за недвижими имоти на Credit Suisse е имал нетни активи на стойност 1,88 млрд. швейцарски франка (2,17 млрд. долара) към края на юни, съобщи UBS. Стойността на фонда намаля значително през 2023 г., уточни банката по-рано тази година.

UBS придоби Credit Suisse през 2023 г., след като дългогодишният ѝ конкурент фалира след поредица от финансови затруднения.

UBS съобщи в комюнике, че 36% от общите средства в обращение на фонда през 2022 г. са били изтеглени до края на 2023 г.

„Процесът по продажба на активи през последните 18 месеца, за да отговорим... на исканията за теглене на средства, показа ограничената дълбочина на имотните пазари“, коментира UBS Fund Management.

UBS съобщи, че за да отговори на оставащите искания за изтегляне на средства през 2023 г., ще трябва да продаде най-ликвидните активи в портфейла в „неблагоприятен момент“ на имотния пазар.

Това ще се отрази отрицателно на оставащите инвеститори, ще понижи привлекателността на оставащите портфейли и така вероятно ще се стигне до още искания за изтегляне на средства, допълни банката.

Фондът на Credit Suisse беше със силна експозиция към някои от най-слабите имотни сектори, отбелязва Bloomberg. Над 80% от активите му са в офис имоти, а САЩ и Германия са най-големите му пазари, отбелязва UBS.

Тенденцията за работа от вкъщи подкопа търсенето на офис площи, а по-високите лихви по ипотечните кредити объркаха сметките, които превърнаха недвижимите имоти в сигурен залог в ерата на евтините пари. Промяната накара гигантския имотен тръст на Blackstone да се опита да ограничи исканията за изтегляне на средства, които през юни достигнаха общо 806 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още