fallback

Спадът на цените на жилищата в Китай се задълбочава до ново 9-месечно дъно

Цените на новите жилища са намалели с почти 5% през юли, сочат данни на китайската статистическа служба

15:00 | 15.08.24 г.

Цените на новите жилища в Китай са намалели с най-бързия си темп от девет години насам през юли, след като поредицата от политики в подкрепа на имотния сектор не успяха да стабилизират цените и да възстановят доверието в изпитващия затруднения пазар, предава Ройтерс.

Продължителният спад на жилищния пазар натежа върху втората по големина икономика в света и потребителите, а анализаторите смятат, че целта на Пекин за ръст на брутния вътрешен продукт с 5% за 2024 г. може да е твърде амбициозна, въпреки че останалите икономически показатели се стабилизират.

Цените на новите жилища са намалели с 4,9% спрямо година по-рано, най-резкия спад от юни 2015 г. и над понижението от 4,5% през юни, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро.

„Все повече изглежда, че имотният пазар ще продължи да се нуждае от повече политики за подкрепа, за да достигне до установено дъно“, коментират анализатори на ING.

Властите в Пекин засилват усилията си да подкрепят сектора, който във връхната си точка съставляваше една четвърт от икономиката, включително чрез намаляване на лихвите по ипотечните кредити и понижаване на разходите за закупуване на жилище.

Политиките играят известна роля в подкрепата на пазара, но забавянето навън ограничава въздействието на тези политики, казва Сон Хонвей, директор на отдела за анализи в компанията Tongce Research Institute.

В месечно изражение цените на новите жилища са спаднали за 13-и пореден месец, като през юли понижението е с 0,7%, колкото и през юни.

Сред 70-те града, включени в изследването на Националното статистическо бюро, Шанхай и Сиан са отчели ръст на цените на новите жилища в месечни изражения, а само Шанхай е регистрират ръст на цените на жилищата и на вторичния пазар.

В края на юли китайското Политбюро потвърди ангажимента на страната в подкрепа на завършването на недовършени проекти и превръщането на непродадени апартаменти в достъпни жилища.

Отделни данни, публикувани в четвъртък, показаха, че продажбите на жилища от гледна точка на площ за периода януари-юли са намалели с 18,6% спрямо година по-рано спрямо свиване с 19 на сто пред януари-юни.

Тримесечно допитване, публикувано миналата седмица от Китайската централна банка, показа, че 23,2% от местните жители смятат, че цените на жилищата ще намалеят през третото тримесечие, рекорден връх от началото на събирането на данни през 2013 г.

Според анализатори имотният пазар се нуждае от целенасочени и силни политики за подкрепа.

„Продължаваме да очакваме още мерки за смекчаване на жилищните проблеми през следващите месеци, включително по-голямо разхлабване на ограниченията за покупки на жилища в големите градове и допълнително намаляване на лихвите по ипотечните кредити, наред с други мерки“, коментира Goldman Sachs.

„Но предвид продължаващото слабо представяне на имотния пазар, свързан с по-малките градове и частните строителни компании, подобни мерки за смекчаване само ще доведат до L-образно възстановяване на сектора през идните години“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още