fallback

Рефинансирането на ипотеки в САЩ отчита най-големия си ръст от 2020 г. насам

Лихвеният процент по 30-годишните ипотеки се понижи с 1 базисен пункт до 6,54%

18:57 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Рефинансирането на ипотеки в САЩ е нараснало миналата седмица, записвайки най-голямото си увеличение от първите дни на пандемията, тъй като разходите по заеми продължават да се понижават, съобщава Bloomberg.

Индексът на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA), отразяващ рефинансирането на ипотечните кредити, скочи с 34,5% до над двегодишен връх от 889,3 пункта. Молбите за ипотечни кредити за закупуване на жилище междувременно се покачиха с 2,8% през седмицата, приключила на 9 август, като това е най-големият ръст от първата седмица на юни.

Лихвеният процент по 30-годишните фиксирани ипотеки се понижи с 1 базисен пункт до 6,54%, показват данни на MBA. Лихвеният процент по 15-годишните ипотеки спадна със 7 базисни пункта до 5,96%, най-ниското му ниво от май миналата година.

Лихвата по 15-годишната фиксирана ипотека вече е с 8 базисни пункта по-ниска от лихвения процент по 5-годишната регулируема ипотека, което е най-голямата разлика между тях от януари 2022 г.

Общият индекс на молбите на MBA, който включва рефинансиране и покупка, скочи с 16,8% през миналата седмица - най-много от януари миналата година.

Ипотечното рефинансиране в САЩ се ускорява през седмицата, приключила на 9 август. Графика: Bloomberg

Лихвите по ипотечните кредити отразяват доходността по държавните ценни книжа на САЩ, като тази по 10-годишните съкровищни ​​облигации се възстанови, след като през предходната седмица падна до най-ниското си ниво за тази година.

Инвеститорите понижиха очакванията си, че Федералният резерв ще предприеме по-агресивни намаления на лихвените проценти, въпреки че все още очакват представителите на централната банка да започнат да свиват разходите по заеми на заседанието през септември.

Въпреки че ипотечните лихви се задържат под 7%, растящите цени на жилищата ограничават покупателната активност. Данни на Националната асоциация на брокерите показват, че цените са се повишили с 4,9% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година.

В 48% от пазарите в САЩ се изисква доход от най-малко 100 000 долара, за да бъде отпусната ипотека с 10% самоучастие. През първото тримесечие това е било така в 40,7% от пазарите на недвижими имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още