fallback

48 млн. недостроени жилища в Китай заплашват да удължат имотната криза

Към предизвикателствата пред сектора се прибавя и застаряващото население, което означава недостиг на строителни работници

11:00 | 14.08.24 г.

Най-малко 48 млн. жилища в Китай са били продадени преди завършването на строителството им и това подсказва, че имотната криза в страната няма да бъде разрешена скоро, пише Bloomberg Intelligence.

Цифрата, която се основава на данни за предварителни продажби от 2015 г. до първото полугодие на тази година, е по-голяма от общите наличности от жилища в Германия през 2021 г. Тя е пряка заплаха за приходите на строителните компании, тъй като хората може да започнат да избягват предварителните продажби на нови проекти и вместо това да купуват завършени жилища или имоти на вторичния пазар, коментират анализаторите Кристи Хун и Моника Си.

Имотният сектор в Китай е изправен пред множество проблеми. Строителните компании страдат от недостиг на ликвидни средства въпреки спасителния пакет от мерки на страната, който включва програма за повторно кредитиране на стойност 300 млрд. юана (42 млрд. долара). Продажбите на нови жилища отбелязаха нов спад от 19,7% през юли.

Спадът на продажбите на жилища в Китай продължава. Графика: Bloomberg LP

Към предизвикателствата се добавя и застаряващото население на страната, което означава недостиг на строителни работници. Средната възраст на мигрантите се е увеличила на 43 години през 2023 г. спрямо 38 години през 2014 г., като хората над 50-годишна възраст са нараснали до 31% спрямо 17% преди това.

По-младите работници под 30 години са намалели до 17% спрямо 34 на сто преди това, отчасти заради заплащането, което е под средната заплата в страната. Има взаимовръзка между завършените жилища на година и броя на строителните работници, който достигна връх от 61 млн. души през 2014 г. и оттогава е намалял с 25%, сочи докладът на Bloomberg Intelligence.

Завършените жилища са били с 8,4 млрд. кв. м по-малко от продажбите от 2000 г. до първото полугодие на тази година, около 38% от общото, казват анализатори. Съотношението между незавършените жилища и продажбите е нараснало от средно 17% от годишните продажби преди 2015 г. до 47% през 2015-2023 г.

Китай преживява фундаментална промяна на предпочитанията на купувачите, като продажбите на съществуващи жилища изпревариха новите жилища от гледна точка на площ за първи път в историята миналата година. Завършените жилища са съставлявали 27% от новите продажби през първото полугодие спрямо 10% от общото през 2021 г., сочи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още