fallback

Строителството у нас е отбелязало годишен ръст от почти 3% в началото на лятото

Това е пети пореден месец, в който строителната продукция се повишава на годишна база

16:00 | 09.08.24 г.

Строителната продукция у нас се е повишила с почти 3% на годишна база през юни спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това е пети пореден месец, в който произведената строителна продукция у нас се повишава на годишна база, но е и най-ниският ръст от февруари насам, след като през януари беше отчетен нулев растеж.

Най-голям принос за годишния ръст на строителната продукция има строителството на съоръжения с 6,1%, следван от специализираните строителни дейности, които са отбелязали повишение от 5,4 на сто.

Спад на годишна база през юни регистрира само сградното строителство с 1,1%, което е четвърто поредно за него. От началото на годината този сегмент е излизал на плюс само през февруари с минималните 0,2%.

На месечна база произведената строителна продукция у нас се е понижила с 1,1%, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

Върху представянето на общата строителна продукция най-силно е натежал спадът при специализираните строителни дейности с 3,4%. Продукцията от сградно строителство също е намаляла с 0,6 на сто. Единствено изключение от низходящата тенденция на месечна база е строителството на съоръжения, където е отчетен ръст от 1,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още