fallback

Белгийски фонд ще изгради пет ритейл парка у нас в партньорство с Park Lane Developments

Първият обект ще бъде в квартал "Хаджи Димитър" и ще е с обща отдаваема площ от над 14 хил. кв. м

13:15 | 08.08.24 г.

Компанията за инвестиции в бизнес имоти Park Lane Developments ще си партнира с европейския инвеститор Mitiska REIM, специализиран в търговски имоти, за развитие на търговски паркове в България, съобщи българското дружество.

Mitiska REIM стъпва за първи път на българския пазар. Двете компании имат амбициозен план за развитие в следващите няколко години.

Park Lane, която е лидер в развитието и управлението на първокласни бизнес имоти в региона на Централна и Източна Европа, поема оперативното управление на бизнеса в България и планира да развие и отвори първоначално пет търговски парка през следващите пет години. Инвеститорите работят активно по няколко проекта, разположени в гъсто населени жилищни райони.

Търговските паркове се основават на концепцията за удобно пазаруване, а именно лесен достъп, голям безплатен паркинг, разнообразни търговци, предлагащи широк спектър от продукти и услуги, фитнес, заведения за хранене. Ключово място във всеки един от парковете заема голям магазин за хранителни стоки.

През април тази година компанията е придобила първия за портфолиото си парцел в столичния квартал „Хаджи Димитър“, на ул. „Резбарска“ 7, където ще бъдат изградени магазини с обща отдаваема площ над 14 хил. кв.м.

Супермаркет Lidl ще отвори втория си обект за ж.к. „Хаджи Димитър“ в търговския парк. Над 20 магазина ще бъдат част от проекта и ще предлагат разнообразни стоки и услуги, сред които дрехи и аксесоари, обувки, стоки за дома, черна и бяла техника, играчки, дрогерия, зоомагазин, аптека, зона за хранене.

Целта на инвеститорите е паркът да бъде сертифициран по стандарта BREEAM за сгради в експлоатация с оценка „Отличен“. Паркоместата ще бъдат озеленени, предвижда се висока дървесна растителност в обособени зони, зарядни станции за електроавтомобили и стойки за велосипеди.

Проектът се разработва от дизайнерско студио Planning на арх. Илиян Илиев, а надзорът е доверен на MMV Engineering. Правен съветник е Wolf Theiss Bulgaria.

„Партньорството ни с Mitiska REIM е отлична възможност за нас да разширим своята дейност и да пренесем международно know-how на пазара на търговски паркове в България. Целим да създадем удобни, атрактивни за хората пространства, които са на една ръка разстояние. Както и в останалите ни проекти се стремим да спазваме високите стандарти за устойчиво развитие с грижа за околната среда“, коментира Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments.

Томаш Цифра, управляващ директор на Mitiska REIM за Румъния, Чехия, Словакия и България, добави: „Българският пазар предлага значителни възможности в сектора на търговските паркове – разполагаемият доход на купувачите нараства, потребителските разходи нарастват и търговците търсят модерни и устойчиви търговски площи, които да отговорят на това търсене“.

Mitiska REIM е със седалище в Белгия и е водещ специализиран инвеститор в недвижими имоти в Европа, включващи търговски паркове, промишлени сгради и градска логистика. Инвестиционният модел на Mitiska REIM е основан на партньорство с опитни местни компании за съвместни инвестиции в съответните региони.

През последните 12 години Mitiska REIM управлява пет фонда и е изградила портфолио от 92 ритейл парка, представляващи над 1,2 млн. кв.м брутна отдаваема площ в Белгия, Холандия, Франция, Германия, Испания, Португалия, Румъния, Полша, Чехия, Словакия и България.

Park Lane Developments изгражда, развива и управлява премиум офисни, ритейл и логистични недвижими имоти в България и Централна и Източна Европа. Основните проекти на Park Lane включват Park Lane Office Center и Aya Business Center, както и реновацията на историческата сграда Polygraphia Office Center в София. Park Lane Developments е част от фонда за инвестиции в имоти АG Саріtаl, който paзвивa дeйнocт и yпpaвлявa пpoeĸти в Бългapия, Pyмъния и Πoлшa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още