fallback

Наемите на жилища в Бургас, София и Варна са нараснали най-силно в Европа през 2023 г.

Българските градове обаче остават в топ десет на най-достъпните за наем на жилище в индекс на Deloitte

11:28 | 08.08.24 г.

Българските градове София, Варна и Бургас, които са включени в индекс на недвижимите имоти на одиторската компания Deloitte, са регистрирали най-голям годишен ръст на цените на наемите през 2023 г. сред изследвани 59 града в Европа. Въпреки това те остават сред градовете на Стария континент с най-ниски наеми на жилища.

Бургас е лидер в Европа по ръст на наемите през миналата година със 125,8% до 6,9 евро на кв. м. Морският град обаче е на второ място сред европейските градове с най-ниски наеми, като е изпреварен само от гръцкия Патра с 6,3 евро на квадрат.

В София наемите на жилища са поскъпнали с 98,1% на годишна база през 2023 г. до 9,1 евро на кв. м. Българската столица е на десето място сред най-достъпните градове в Европа от гледна точка на наеми на жилища, сочи индексът на Deloitte.

Във Варна наемите са се повишили с 66,8% за година до 7,8 евро на кв. м, като морската столица заема пето място сред градовете с най-ниски наеми, включени в индекса на одиторската компания.

Най-скъпият град за наем на жилище в Европа е Лондон, където цените достигат 33,8 евро на кв. м. Следват Дъблин с 31,5 евро на квадрат и Париж с 31,3 евро на кв. м. В още десет други града наемите са по-високи от 20 евро на кв. м – Барселона, Амстердам, Осло, Мадрид, Голям Лондон, Копенхаген, Тондхайм в Норвегия, Мюнхен, Галуей в Ирландия и Берген.

Deloitte публикува показател и за достъпността на жилищата за продажба във включените в индекса страни и градове. България и по-големите български градове не е сред тях. Компанията пресмята достъпността според броя на средните брутни годишни заплати, които са необходими за закупуване на стандартно ново жилище с площ от 70 кв. м.

Данните сочат, че Чехия е най-недостъпната страна в Европа за притежаване на жилище сред изследваните 18 държави. Покупката на стандартно ново жилище в страната изисква инвестирането на еквивалента на 13,3 брутни годишни заплати, цифра, която остава относително непроменена спрямо предишното издание на индекса. Словакия, която през 2022 г. беше най-недостъпната страна за покупка на ново жилище, сега е на второ място с необходимите 12,7 средни брутни заплати за покупка на средно ново жилище. Това е с 1,4 средни брутни заплати по-малко спрямо предходната година.

След Словения се нареждат Израел, Ирландия и Унгария, където за покупка на ново жилище са нужни 10,2 брутни заплати. При сравнение с предходната година положението при купувачите в Израел и Унгария остава непроменено спрямо предходната година, докато ирландците трябва да заделят 0,5 брутни годишни заплати повече за покупка на нов дом.

Гражданите на Сърбия, Франция и Хърватия ще трябва да спестят между 8 и 10 брутни годишни заплати, за да придобият нов апартамент. В страни като Полша, Босна и Херцеговина, Нидерландия, Великобритания, Словения и Гърция цената за покупка на ново жилище е между 6 и 8 брутни годишни заплати.

Новите купувачи в Румъния и Италия трябва да спестят еквивалента на между пет и шест брутни годишни заплати, за да могат да купят нов дом.

Най-достъпните страни за покупка на нов дом са Норвегия и Дания, където гражданите се нуждаят от еквивалента на по-малко от пет брутни годишни заплати, за да купят собствено жилище. Гражданите на Норвегия трябва да спестят 4,8 брутни годишни заплати, а в Дания са нужни само 4,7 брутни годишни заплати.

Амстердам е най-скъпият град за покупка на собствен дом в Европа. Там купувачите трябва да спестят 15,1 средни брутни годишни заплати, за да си позволят жилище на средна цена. Това все пак е с 0,7 брутни годишни заплати по-малко спрямо предходната година. В Нидерландия купувачите могат да получат ипотечен кредит, покриващ до 100% от стойността на имота, и да се възползват от данъчни облекчения като приспадане на лихвата по ипотечния кредит, което намалява разходите за жилищна собственост. Тези фактори улесняват нидерландските граждани да купуват жилища.

В индекса на Deloitte Амстердам е следван от Прага и Атина. Жителите на Прага трябва да спестят 13,5 годишни брутни заплати спрямо 14,3 предходната година. Гражданите на гръцката столица се нуждаят от еквивалента на 13,3 брутни годишни заплати спрямо 12,3 в предходното издание на индекса.

Жителите на Братислава, Дъблин, Белград, Будапеща, Любляна, Копенхаген, Варшава, Лондон и Загреб се нуждаят от еквивалента на 8 до 13 средни годишни брутни заплати, за да си позволят нов апарттамент.

В същото време Осло е на второ място сред най-достъпните градове в Европа с еквивалента от 7,6 брутни годишни заплати за покупка на ново жилище, като отстъпва само на Рим, който отново е най-достъпният град на Стария континент за покупка на жилище, като средните жилищни разходи са приблизително колкото 6,9 средни брутни годишни заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още