fallback

Инвеститорите в имоти поглеждат все повече към хотели на Скандинавския полуостров

Новата тенденция хората да търсят ваканция на места с по-умерен климат повишава заетостта в хотелите в скандинавските страни

13:30 | 10.08.24 г.

Хотелският инвестиционен пазар на Скандинавския полуостров обичайно се характеризира със силна местна валута и местни или панскандинавски капиталови сделки, ограничена конкуренция и труден достъп за чуждестранни инвеститори, пише консултантската компания JLL.

Но всичко това започва да се променя. Макар че утвърдени местни инвеститори като Pandox, Balder или NREP обичайно доминират пазара, за първи път по-широка гама от европейски играчи – от семейни офиси до фондове за частни капиталови инвестиции и основни институционални инвеститори навлизат на скандинавския хотелски пазар.

Високият жизнен стандарт, социалното равенство и политическата стабилност правят скандинавските страни привлекателни за компаниите и инвеститорите. Но неотдавна по-слабите валути се прибавиха към привлекателните фактори, казва Щефан Геземан, управляващ партньор за капиталовите пазари в хотелиерския и ресторантьорския сектор в Централна, Северна и Източна Европа в JLL.

„Местните валути като шведската крона отслабват в сравнение както с британския паунд, така и с еврото, отваряйки пазара за повече международен капитал“, допълва той.

Трансгранични инвеститори, които се стремят да диверсифицират портфейлите си и да генерират ликвидност, особено тези от Великобритания и САЩ, също се възползват от положителното въздействие на валутата, когато инвестират в шведски или датски хотели.

„Чрез хеджиране на валутния риск и управление на експозицията те се защитават от бъдещи колебания на валутата“, отбелязва Геземан.

Променящите се навици на туристите водят до повишаване на пазарния дял на Северна Европа спрямо традиционни дестинации. Благоприятните валутни курсове в съчетание с разрастващата се скандинавска кулинарна сцена, удивителната природа и все повече възможности за полети привличат повече туристи, които искат да изследват региона.

Тенденцията хората да прекарват ваканцията си на по-прохладни места също води до значителен ръст на нощувките от чужденци, сочи доклад на Европейската комисия по туризма. Според него от началото на годината те са нараснали в Дания с 38% спрямо 2019 г., с 18% в Норвегия и с 9% в Швеция.

В резултат на това търсенето на места за настаняване се увеличава.

„При сравнение с други европейски градове виждаме значително по-високо съотношение между търсенето и предлагането“, казва Геземан. „Недостигът на налични стаи създава добри възможности за институционалните инвеститори и листнатите компании, които се стремят да преструктурират портфейлите си, да намалят дълга, да освободят ликвидни средства и да намалят риска. В резултат на това виждаме как активността и сделките в хотелския сектор в региона започват да нарастват“, допълва той.

Хотелският сектор се възползва от геополитически промени в полза на страни, които се смятат за много безопасни, имат репутация за качество и услуги и силно внимание към устойчивото развитие.

„Дания е особено популярна сред инвеститорите като лесно място за правене на бизнес благодарение на ниската бюрокрация, ефективни процедури за държавно управление и подкрепяща регулаторна рамка“, изтъква Щефан Геземан.

Освен това пазарът на офис площи продължава да дава на инвеститорите пауза за размисъл, а превръщането на офиси в хотели става привлекателен вариант за инвеститорите, които искат да ребалансират портфейлите си с имоти.

Геземан посочва факта, че някои установени хотелски оператори вече са купили празни офис сгради и ги преустройват в хотели на търсени локации.

Не само пътуващите за развлечение повишават търсенето на легла в хотелите.

„Скандинавският регион имаше различен подход към пандемията от Covid-19 и отбеляза по-бързо възстановяване на хотелския сегмент. Виждаме съответстващо увеличаване на бизнес пътуванията, засилено от растящия брой изложения и конференции“, посочва още Геземан.

Някои оператори на  хотели се възползват бързо, като привличат корпоративни гости, внедрявайки пространства за съвместна работа в предложенията си.

Тъй като пазарите продължават да изпитват известна степен на несигурност, инвеститорите, които търсят жилища за трупане на капитал, все още се възползват от по-ниски цени в хотелите в сравнение с нивата преди пандемията.

„Всички признаци сочат за продължаващ интерес, със силно оперативно представяне, съчетано с перспективи за по-ниски лихви по заемите, които се очаква да повишат общата възвръщаемост от скандинавски хотели“, посочва още Геземан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 10.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още