fallback

Китайските градове бързат да привлекат купувачи на жилища с бонуси и намалени цени

Гуанджоу съобщи, че ще дава на купувачите на нови частни жилища достъп на децата им до обществено образование

13:17 | 07.08.24 г.

Градовете в Китай предприемат стъпки за привличането на купувачи с различни бонуси и намаления на цените, откакто ръководителите на страната обещаха да дадат на местните власти повече пространство за определяне на имотните политики на ключово политическо заседание миналия месец, предава Bloomberg.

Южният град Гуанджоу ще предложи достъп до обществено образование на купувачите на частни имоти в покрайнините, сочи съобщение, публикувано на сайта на местната власт късно във вторник. Това го прави първия голям град в страната, който прибягва до подобна мярка, за да укрепи вялото търсене на имоти, съобщават държавните медии.

Гуанджоу, който е главен град на икономическия двигател Гуандун, ще предлага т. нар. „квази разрешения Хукоу“ на неместни жители, които купят ново частно жилище в квартал „Хуаду“. Купувачите ще получат разрешение, което дава на децата им достъп до местното обществено образование.

Други големи китайски градове като Пекин, Шанхай и Шънджън смекчиха изискванията си за покупките на жилище, свързани с първоначалната вноска и ипотечните кредити, тази година, за да съживят търсенето. Но до момента те се въздържаха от използването на „Хукоу“ като бонус – силно разрешение, наподобяващо паспорт, което се използва от държавните ръководители, за да регулират движението на населението. То предоставя достъп до жилища, медицински и образователни ресурси в градовете.

Други големи градове може да поемат по стъпките на Гуанджоу за предотвратяване на ново влошаване на търсенето на жилища, въпреки че Пекин и Шанхай може да разхлабят само ограничено подхода си към „Хукоу“, казва анализаторът на Centaline Group Джан Давей пред National Business Daily.

Местните власти увеличават усилията за съживяване на търсенето на имоти, след като спадът на жилищния пазар в Китай се задълбочи през юли, а централното правителство съобщи след Третия пленум миналия месец, че ще даде на градовете автономията да определят имотните политики въз основа на условията на място.

Bloomberg обобщава основните мерки за смекчаване на имотните политики, обявени от някои градове след края на Пленума – събитие, което се провежда два пъти на девет години и определя хода на икономическата политика в дългосрочен план.

На 6 август Гуанджоу обяви, че ще предложи „квази-Хукоу“ за неместни жители, които купят нови частни жилища в „Хуаду“. В рамките на усилията за стимулиране на търсенето властите в квартала подкрепят строителните компании да компенсират купувачи на жилища, ако цените на имотите, които придобиват, намалеят под покупните цени.

На 1 август Суджоу, индустриален център на източната провинция Дзянсу близо до Шанхай, обяви, че ще даде „Хукоу“ на купувачи на местни имоти, ако те вече живеят там като местни жители, съобщиха държавните медии.

На 31 юли Джънджоу, главен град на провинция Хънан в централната част на Китай, където се намира един от най-големите производствени заводи на Apple, прекрати използването на ориентировъчни цени за новите жилища, като на практика премахна ограничението за строителните компании да определят цени въз основа на пазарното търсене. Редица китайски градове, включително Шънян, Ланджоу и Ниндъ вече отмениха ограниченията при указването на продажната цена по-рано тази година, съобщи местната медия Yicai

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Новини виж още